Ange ditt sökord

Mår magen inte som den ska? Gör testet och ta reda på om orsaken kan vara att du har problem med bukspottskörteln. Foto: Shutterstock

Mår magen inte som den ska? Gör testet och ta reda på om orsaken kan vara att du har problem med bukspottskörteln. Foto: Shutterstock

Problem med magen? Testa dig själv!

Ett inte alltför ovanligt problem är att ofta vara lös i magen och det finns olika orsaker till varför vi drabbas av magproblem. En av dessa orsaker är att bukspottskörteln inte riktigt mår bra. Här kan du göra ett enkelt test för och ta reda på om dina besvär kanske beror på bukspottskörteln (pankreas).

Annons:

Problem med bukspottskörteln kännetecknas ofta av besvär med att vara lös i magen, magknip och problem vid måltider, speciellt vid fetare mat. För att komma till rätta med besvären är tillskott av matsmältningsenzymer i samband med måltider ett sätt att slippa magbesvären.


Testet visade på ökad risk för problem med bukspottkörteln – hur gör jag nu?

Det här testet är ingen diagnos, men kan ge en indikation att man bör utesluta, en inte helt ovanlig sjukdomsorsak som är exokrin pankreas insufficiens (EPI). EPI innebär att bukspottkörteln inte klarar av att producera matsmältningsenzymer som ska bryta ned fettet i maten. Detta leder till mag-tarmbesvär, men även till att vissa viktiga vitaminer inta kan tas upp, exempelvis D-vitamin med flera fettlösliga vitaminer.

Om du lider av dina besvär kan du göra följande:

  1. Kontakta din vårdmottagning och boka tid hos läkare.
  2. Prova att ta pankreasenzymer vid varje måltid under 14 dagar och se om det blir bättre. Magenzymer finns receptfritt, fråga på ditt apotek. Om besvären minskar kan du kontakta läkare och diskutera fortsatt utredning och långtidsbehandling med magenzymer.

Fakta om brist på matsmältningsenzymer

  • Man märker inte av en brist på enzymer förrän produktionen är nere på 10-15 % av normal produktion. Näringsupptaget blir försämrat långt tidigare, vilket kan leda till allvarliga och långsiktiga konsekvenser.
  • Har man brist på enzymer fortsätter fettet i maten ned till tjocktarmen. Det gör att avföringen luktar mycket illa och är svår att spola ned. Fettdiarré kallas på medicinskt språk steatorré.
  • Vid brist på enzymer får kroppen svårt att ta upp näring, vilket kan leda till undernäring samt A-, D-, E- och K-vitaminbrist.
  • Det är vanligare med enzymbrist hos personer över 50 år.
  • Rökning ökar risken för besvär med bukspottskörteln. Rökning gör att de flesta av kroppens organ åldras snabbare.
  • Har man enzymbrist hjälper det inte att enbart äta mycket mat eftersom maten inte bryts ned, man måste tillföra enzymer i kapselform.
  • Hos personer med pankreatit, IBS, celiaki (glutenintolerans) samt diabetes tenderar enzymbrist att förekomma oftare.
  • Det förekommer att personer som har problem med enzymproduktionen börjar undvika att äta fet mat och därigenom inte har så svåra besvär. Då upptäcks oftast inte sjukdomen lika lätt. Men risken för bristsjukdomar kvarstår eftersom fett är ett livsviktigt näringsämne. Att fettreducera sin kost vid magbesvär är ingen bra metod för att komma till rätta med sina magbesvär.

Läs mer fakta om pankreassjukdom här: Magbesvär och diarré kan vara tecken på pankreassjukdom

Annons:

Källor:

Testet och informationen på den här sidan är ett samarbete mellan DOKTORN.com och professor Matthias Löhr, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Sidan ingår i en satsning om att sprida kunskap om Exokrin pankreasinsufficiens (EPI). 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: