Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Vilket hälsoarv vill du lämna till dina barn?

Mia’s krönika: Vilket hälsoarv vill du lämna till dina barn?

Nu är det dags att handla. Och då handlar det verkligen inte om att handla mat (även om det gör det till viss del), utan om att gå till handling gällande barn och barnfetma.

Annons:

Vi måste sluta vänta på att någon ska göra något utan istället lokalisera vad samhället ska göra och vem som bär ansvaret. Samhället är faktiskt även du och jag. Jag vet att det finns så mycket som vi har kunskap om att vi skulle kunna börja arbeta med våra tankar och vårt beteende. Ett beteende som ibland leder till att vi tillåter barn att redan i småbarnsåldern få en begynnande fetma. Att vi som vuxna tar ansvaret är en naturlig, nödvändig och livsviktig början.

Att förutsättningar för vår hälsa skapas och byggs i livsmedelsaffären är för mig självklart. Vi lever på maten vi äter och som vi köper. Må som man äter är helt rätt uttryckt så ställ dig själv frågan om du skulle må bättre av att äta på ett annat sätt. Det är lätt hänt att vi glömmer bort att sköta oss själva – det är värt att stanna upp och analysera sin tillvaro och komma fram till olika beslut, konstateranden och tankar kring mat, motion och hälsa. Det är inte svårare än att du tar dig tid.

Och missa inte barnens beteenden. Hur många timmar rör de på sig, är ni ute tillsammans lika mycket som det sitts framför teven eller datorn till exempel. Utan att låta som en moraltant med pekpinnarna i högsta hugg menar jag att det går att sätta gränser. För mig som kämpade med min fetma och gick till normalviktig kanske det innebar att jag helt enkelt tvingade mig själv att sätta gränser och med mig satte även mina nära och kära nya gränser och drog slutsatser om sin egen hälsa och hur man jobbar med sin kropp dagligen. För det är ett jobb – att hålla vikten, ”flåset” och hälsan på topp. Och märker man att man inte är ”där”, att man mår dåligt, då är det rutinerna kring mat, motion och beteende som kan förändras. För det blir inte hållbart om man inte skapar ett nytt sätt att leva.

Allt är möjligt, det vi redan. Frågan när det gäller barnfetma är vad väntar vi på. För barn som hamnat i fetma innan sex års ålder finns stora möjligheter att komma därifrån. Men det förutsätter att alla i omgivningen, vi vuxna, tar problemet på allvar. För väl i tonåren är det betydligt svårare att lägga om vikten. Och var kommer rutiner och invanda mönster ifrån om inte oss vuxna. Vi påverkar barnen men det är ingen annan än barnen som sedan får göra jobbet att bryta de ohälsosamma rutiner de en gång hamnat i.

Tar man den meningen på allvar, att vi ger ett ohälsosamt arv till våra barn – då kanske det är lättare att tänka om. För visst vill vi dela med oss av en god hälsa till kommande generationer.

Det är sällan en i familjen som har viktproblem utan för de flesta familjer har alla på något sätt problem med vikten. Då är det bra om hela familjen gemensamt kan komma till aktiva och mer hälsosamma beslut. Det är ju meningen med livet – fyllt av livskraft och hälsa, inte trötthet och ohälsa. Har ohälsa börjat skapas så behöver man inte vänta ”tills på måndag” innan man tar tag i det. Vi lär om, gör rätt – lär oss göra smarta val och äta bra mat. 

Med all kunskap vi har idag via webb, radio och teve så kan vi inte längre skylla på okunskap. Vi har tillräckligt mycket vetskap om vår kropp för att kunna göra skillnad när det kommer till hälsa och barnfetma. Vad väntar vi på? Visserligen skulle jag vilja ha matlagningsprogram med barn – en dröm, men innan dess, varför inte bara stanna till i matbutiken och fråga dig – vilket hälsoarv vill jag lämna till mina barn?

Kram,
Mia 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: