Ange ditt sökord

Annons:
En livskris är när vi människor drabbas av naturliga, men svåra händelser, och en utvecklingskris är när något i vårt liv förändras.  Foto: Shutterstock

En livskris är när vi människor drabbas av naturliga, men svåra händelser, och en utvecklingskris är när något i vårt liv förändras. Foto: Shutterstock

Krönika: När krisen knackar på

När du hör ordet ’kris’ – vad tänker du då? Vad är det för känsla som dyker upp när du smakar lite på ordet? Troligtvis är just din känsla beroende av hur ditt liv sett ut tidigare, vad erfarenheten är av tidigare kriser i livet – dina egna och andras.

Annons:

Marie-Louise Broth, samtalsterapeut och krönikör i tidningen Doktorn.

Inom psykologin skiljer man ofta livskris från utvecklingskris. En livskris är när vi människor drabbas av naturliga, men svåra händelser, och en utvecklingskris är när något i vårt liv förändras. Tonårstiden är ett bra exempel på en utvecklingskris, som både innebär fysisk förändring och identitetssökande. Ett annat exempel är när vi blir föräldrar för första gången. Hur vi hanterar kriser varierar, och beror på många faktorer. Kriser uppstår när vi upplever att de svårigheter och motgångar vi möter i livet blir övermäktiga. Den stadiga mark vi vanligtvis står på gungar, och vi kan ha svårt att förstå det som händer.

Livskriser har vi alla. Det finns de som är uppenbara – så som vid någons bortgång eller en skilsmässa. Dessa kriser är naturliga och är möjliga att förstå, både av oss själva och av vår omgivning. Men det finns också kriser som vi inte alltid kan hitta orsaken till, och som vi kan ha svårare att förstå. Som objudna gäster infinner de sig – och hur mycket vi än försöker mota bort känslan, så är den där för att stanna en tid. Dessa kriser fyller ofta en funktion, och har kommit för att lära oss något om livet.

I mitt arbete möter jag många som befinner sig i olika kriser, och ganska ofta ser jag det som något positivt, en dörr som öppnas till en nödvändig förändring. En vändpunkt som kan innebära att något nytt har möjlighet att flytta in. Vi människor bär på väldigt många psykologiska försvar, ofta ända sedan barnsben. Dessa försvar har varit något vi behövt – tidigare – men kan senare i livet begränsa och hindra oss i vår utveckling. Det här behöver vi prata om.

Utvecklingskriser är något vi blir bättre och bättre på att hantera med åren, och hur mörkt det än kan kännas i perioder så finns det en sak som är hoppfull – vi kommer alltid igenom dem. Krisen vill säga oss något viktigt. Något i livet kräver en förändring för att du ska kunna leva livet fullt ut. Så istället för att kämpa emot – öppna armarna. Berätta för din omgivning hur du mår och vad du behöver. Låt din familj och dina vänner låna ut sina öron lite mer än vanligt, och var lite extra snäll mot dig själv en tid.

Annons:

Källor:

Marie-Louise Broth är socionom och cert. handledare. Hon leder grupper för personer som är närstående till någon med beroende eller psykisk ohälsa. Nästa krönika av Marie-Louise kommer i tidningen Doktorn nr 2 2016 som kommer ut i början av maj.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: