Det kan vara han som aldrig gör något väsen av sig. Han sitter ofta för sig själv, deltar sällan i någon diskussion och ibland kan du få höra att han var med – men du kan inte dra dig till minnes att du ens sett honom. Det kan vara hon som kallas för ”solstrålen”. Hon hälsar alltid glatt på allt och alla. Det är också hon som lättar upp med roliga anekdoter vid fikat, och som allt som oftast har en rolig kommentar på mötena som lättar upp och lockar till skratt. Ibland har du undrat varför hon alltid ska vara så rolig.
Eller är det kanske han som alltid håller med alla andra? I början tyckte du att han var en väldigt lättsam och trevlig prick. Väldigt lätt att samarbeta med och ni verkade tycka så lika om allt. Nu blir du ofta irriterad över att han sällan eller aldrig tar egna initiativ, eller deltar i diskussioner kring hur arbetet ska utföras.
Kanske är det så att du har med en ”medberoende” att göra. Någon som vuxit upp i ett hem där alkohol eller droger tagit för stor plats. De är många – var femte barn i dag lever och växer upp i en sådan familj. Att växa upp i en familj där någon dricker för mycket eller tar droger innebär många saker. Alkoholen och/eller drogen tar störst plats och det mesta av energin. Dessa barn får sällan den uppmärksamhet och bekräftelse som barn behöver. Gränserna blir otydliga och tryggheten uteblir. Kanske är det mycket bråk hemma som barnet blir ofrivilligt delaktig i, och känslan av skuld; ”kanske det är mitt fel”, växer för varje gång. Sällan finns det någon som har närvaro nog att hävda motsatsen. En känslighet för att kunna läsa av känslolägen byggs in tidigt. Även förmågan att känna av vilken stämning som råder blir extra utvecklad. Den är viktig i barnets försök att parera eventuella konflikter. I takt med att barnet växer upp kommer också förståelsen och insikten om att det nog är alkoholen/drogen som är boven i dramat. En modig ungdom konfronterar sin förälder, men detta förklaras troligtvis bort med att det bara är inbillning och påhitt. Det barnet känner och upplever stämmer inte och är helt fel. Att hitta flaskor gömda på väldigt ologiska platser blir kanske också något av en expertis. Tron och hoppet om att kunna lyckas få sin förälder frisk är stark, och när misslyckandet är ett faktum kommer skammen som ett brev på posten.
Som vuxen blir konsekvenserna många. Såren från barndomen krymper nog betydligt, men ärren sitter kvar. Personer med denna bakgrund får ofta en väldigt låg självkänsla, och har svårt att uttrycka behov. Under uppväxten var förälderns känslor och behov det primära. Ofta är personer med en medberoendeproblematik oerhört konflikträdda, och för att undvika dessa blir strategin att hålla med andra. Den känsla som byggts in under uppväxten; att ”vara fel”, hänger ofta med – och leder ofta till att det kan bli svårt att lita på sina egna känslor. Som vuxen känner dessa personer inte sitt eget värde. Att bli omtyckt blir ofta kopplat till prestationer av olika slag.
Begreppet medberoende handlar inte om att vara beroende av samma sak som den man växt upp och/eller lever med. Att vara medberoende innebär att vara beroende av en annan persons mående – för att själv kunna må bra. En svår ekvation att få ihop – men med rätt stöd, kunskap och insikt – finns chans till ett bättre liv.