Ange ditt sökord

Annons:

Oro och ångest

En dag för ett par månader sedan drabbades jag plötsligt av oro och ångest utan någon annan anledning än att min mor pratade något om en sjukdom hon haft som yngre (magsjukdom). Har kännt lite oro och ångest tidigare i livet men den har i allmänhet försvunnit efter bara någon dag. Denna gång har ångesten inte släppt taget om mig och den fick dessutom efter bara några dagar sällskap av yrsel och nackont och ibland spänningshuvudvärk. Varje morgon vid nästan på minuten samma tid (08.15) vaknar jag av hög puls och hjärtklappning och med stark oro i kroppen. Jag skakar i händerna och fryser, känner muskelspänningar i hela kroppen och det är ångestladdande att äta frukost (jag vet att jag måste eftersom jag är smal). Jag har sökt till vårdcentralen för detta och de har tagit blodprov på B-12 och sköldkörtel. Jag snubblade och föll en knapp vecka innan ångesten började och slog i höft, hand, överarm och axel rätt ordentligt men läkaren kännde på min nacke och konstaterade att det inte verkade var något fel på den. Jag fick citalopram 20mg men har inte tagit dem ännu men har märkt att jag bara mår sämre. Kvällarna som förut var bra har också blivit ångerstladdade, det är bara nätterna när jag vaknar som känns ok. Under sommarhalvåret har jag ett stressigt och mycket varmt arbete där jag arbetar varje dag i veckan och dricker nog inte så mycket som jag borde och luncherna blir mycket korta. Vad har hänt med mig? Jag blir så arg när jag mår såhär, jag är normalt en glad, social och utåtriktad människa som numera bara gråter och mår skit i både själ och kropp. Skakis (kvinna 51år)

Du nämner inte vilken bedömning som föranledde din läkare att ordinera dig citalopram men den vanligaste orsaken är depression. Det är också den diagnos jag tycker man får stöd för i din beskrivning av hur du mår. Främst tänker jag på ditt påtagligt sänkta stämningsläge (”bara gråter”), stark oro med dygnsvariation (”morgonångest”), relativt plötslig uppkomst av smärtsymtom, försämrad sömn och nedsatt aptit. Om du haft påtagliga besvär av ångest och oro tidigare i livet så kan det öka risken att insjukna i depression men ett ångestsyndrom som tex GAD debuterar inte plötsligt vid 51 års ålder, däremot kan en depression debutera relativt plötsligt i din ålder. Din upplevelse av att det började med att din mor berättade om sin sjukdom tror jag möjligen kan vara ett utslag av den allmänna psykologiska mekanism vi alla har som hela tiden strävar att göra tillvaron begriplig genom att söka en konkret orsak till händelser som påverkar oss mycket. En depression är en så stor plåga att vi per automatik förutsätter en konkret orsak när orsaken i själva verket är mångfacetterad och kan inbegripa riskfaktorer som ärftlighet, kön och ålder. Närmare 40% av svenska kvinnor riskerar att någon gång under livet drabbas av en behandlingskrävande depression. Ibland finns en konkret utlösande händelse men oftast inte.
Mitt råd till dig är att så snart som möjligt tala med din läkare och berätta om din osäkerhet, ställ de frågor du inte fått svar på (skriv upp dem i förväg) så att du med bättre förståelse för ditt tillstånd kan följa den föreslagna läkemedelsbehandlingen som ju är helt riktig vid en depression som påverkar dig så mycket som du beskriver.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 10 februari, 2011 Publicerad: 10 februari, 2011

Liknande frågor

Signaturen AIK är en kvinna (27 år) som vill veta mer om medicin vid panikångets vid graviditet:

Finns det någon medicin mot panikångest när man är gravid? Äter Cipramil nu men har fått höra att den är olämplig vid graviditet.

X-ray (man 62) har sedan 1972 Saroten till natten och Buspar på dagen:

Jag tycker att det borde finnas bättre sömnmedicin. Saroten har funnits sedan 1958 (dirty drug). Jag har provat det mesta; benzodiazepin håller inte.

Sarahv (25) har något som hon tror är ångest:

Det dyker speciellt upp när jag ska sova. Jag kan inte sova... Om jag skulle somna före midnatt vore det rena drömmen.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: