Ange ditt sökord

Annons:

LB (kvinna 41) har efter två förlossningar fått förlossningsdepressioner:

Den första (2000) var inte så svår och behandlades framgångsrikt med Cipramil och utsättning gick utan problem. Jag blev gravid igen och mådde bra under hela graviditeten till veckorna före förlossningen (2002). Jag blev ledsen och kände ingen glädje över barnet, hade vårt att känna glädje över något. För att kunna fortsätta att amma fick jag Anafranil. Jag har aldrig i hela mitt 40-åriga liv mått så dåligt. Jag fick bl.a Panikångest. Jag fick byta till Remeron, blev något bättre men den svåra ångesten höll i sig. Jag gick upp mycket i vikt, fick tillägg av Cipramil och senare bara Cipramil. Efter ganska lång tid mådde jag bra. Jag åt dessa tabletter 40 mg under ca ett år. Jag försökte under psykiaters överinseende trappa ned 10 mg per månad. Efter sista 10 mg-etappen mådde jag bra ca en vecka; men sedan började jag må jättedåligt igen, med ångest och depression. Jag tog kontakt med en primärvårdsläkare och fick Cipramil igen. Fortfarande (efter fyra månader) känner jag fortfarande av en del ångest, men den är överkomlig. Jag har besökt en psykolog vid några tillfällen. Jag är rädd att jag aldrig kommer att kunna sluta medicinera. Jag är livrädd för återfall. Hur ska jag göra vid ev nedtrappning. Hur länge kan man äta dessa mediciner? Vad vet man om långsiktiga biverkningar?

Min fråga är: Kan jag hoppas på att någonsin bli medicinfri.

Skrivet av Hjortsberg…
Ja, det kan du. Det HELT övergripande målet är emellertid att du skall må bra och bli frisk – inte att du skall bli fri från mediciner på en viss tid.
Den STÖRSTA risken för människor som drabbas av depression är just återfall. Många måste acceptera att ta medicin under mycket lång tid, och kan trots att de släppt sin medicin efter många år känna ett behov att behandla sig i mindre doser och i kortare perioder när besvären återkommer.

Du beskriver även att de “nya” antidepressiva preparaten har en lägre biverkningsprofil och det gör att man kan tåla att behandla sig både intensivare och under en längre tidsperiod. Du bör nog acceptera för dig själv att det kan komma att behövas återkommande behandlingar för lång tid framöver – men den STÖRSTA risken är INTE medicinerna, utan snarare att sjukdomen inte får rätt behandling när den återkommer i perioder. Du kan vara helt lugn med din behandling. Du verkar vara väl omhändertagen och din läkare verkar ha kontroll över situationen.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 7 maj, 2008 Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: