Ange ditt sökord

Annons:

Hjälp att bli av med revirtänkande och ilska

Jag är en kvinna på 58år och jag har trott att jag är en riktig rasist, har fått höra detta även från andra, som föga har hjälpt mig att förstå mig själv. När jag nu har sökt olika alternativ till mitt beteende har jag stött på ordet främlingsfientlig och detta ord passar bättre för mig eftersom jag inte känner mig lite fientligt lagt bara mot vissa utlänningar utan kan känna samma känsla mot andra människor, svenskar. Har även upptäckt ett väldigt stort revirtänkande hos mig själv, blir mkt irriterad pga folk inte plockar upp hundbajset, ngn som parkerar på fel plats, ngn kör på gården där man inte ska köra, för hög musik på gymmet. Listan kan göras hur lång som helst. Jag lever ett liv med träning, hästar mm känner ingen avundsjuka utan ett STORT revirtänkande och ILSKA. Detta sätt att vara gör mig olycklig och jag vill försöka hitta orsaken till detta och viljan att förändra mitt tänkande är stort men jag vet inte hur och var jag ska söka. Gå på terapi har jag ingen ekonomisk möjlighet till men det borde väl finnas en väg åndå som jag kan vandra på när jag nu har hamnat i ett vägskäl. Snälla ge mig lite vägledning, för detta tjuvar mycket av mina krafter.

Hej

Det är ett antal starka känslor och tankar som du berättar om i ditt mejl. De stjäl kraft ifrån dig och gör dig olycklig. Du skriver att du vill hitta orsaken samt att du vill förändra dina tankar.

Det är många gånger så att de negativa och mörka tankarna och känslorna tar på våra krafter. Dels för att de tränger sig på men också för att vi använder mycket tid och kraft till att bekämpa dem. Alla människor brottas mer eller mindre med tankar och känslor de inte vill kännas vid. Det viktiga är att vara uppmärksam på när de blir för starka och tenderar att påverka vårt liv så mycket att de blir ett problem för oss. Precis som du gör nu.

Det är bra att skriver om hur du känner och det är bra att du vill förändra ditt tänkande. Det går! Ibland kan vi göra det själva genom att exempelvis vara uppmärksamma när tankarna kommer. Vi kan ”angripa” dem och på det sättet bryta dem. När du märker att du faller in i negativa tankar kan du notera det för dig själv och sedan bestämma dig för att släppa dessa. Andra gånger kan vi behöva hjälp och stöd i ett sådant förändringsarbete. En hjälp kan vara terapi (som du själv nämner). Kognitiv beteendeterapi är den terapi jag kommer att tänka på. Den har just ett fokus på våra tankebanor/tankemönster och hur vi kan bryta/förändra de som påverkar oss negativt.

Du skriver att du inte har någon ekonomisk möjlighet till terapi men för terapi via landstinget gäller högkostnadsskyddet (max 900 kronor/år). Jag vet inte om du har försökt få hjälp denna väg. Om inte så är det en möjlig väg. Antingen via vårdcentral (där läkare kan hjälpa dig med en remiss för terapi) eller genom att du vänder dig direkt till den psykiatriska öppenvårdsmottagning du tillhör. Det finns alternativ beroende på var du bor och hur din livssituation ser ut. Jag nämner några, kanske är det något som passar dig. Bor du på en högskoleort där det finns en psykologutbildning så brukar de ta emot klienter. Du får träffa en student. De är handledda och det brukar vara ett reducerat pris. S:t Lukas erbjuder även psykoterapi till reducerat pris till privatpersoner. Om du arbetar, finns det en företagshälsovård? Där kan det finnas möjlighet till terapeutisk hjälp. Du är även välkommen att ringa till Nationella hjälplinjen för att prata om dina tankar och hur du kan söka vidare stöd. Det är öppet alla dagar mellan 13.00 och 22.00. Telefonnumret är 020-22 00 60. Samtalet är kostnadsfritt och du är anonym.

Jag hoppas att det här svaret och att förslagen till terapeutiskt stöd kan bidra lite till den vägledning du efterfrågar. Det viktigaste är din vilja att förändra dina tankar. Det är bra att du har uppmärksammat tankarna och det är bra om du söker stöd för att förändra/bli av med dem.

Med vänlig hälsning

Nationella hjälplinjen

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Uppdaterad: 25 februari, 2010 Publicerad: 25 februari, 2010

Liknande frågor

Mage & Tarm

Får ont i magen av stress. Vad kan jag göra?

Jag har senaste tiden haft väldigt ont i min mage. Jag har precis börjar plugga och har känt mig mer stressad än vanligt. Jag äter som vanligt men får under de stressiga perioderna väldigt mycket magknip. Ibland så mycket att jag har svårt att koncentrera mig. Vad kan jag göra?

Sömn & Stress

Svårt att sova. Vad ska jag göra?

Jag har under en period haft väldigt svårt att sova. Jag vill helst inte börja med receptbelagda sömntabletter då jag är rädd för att bli beroende. Finns det något annat receptfritt alternativ som jag skulle kunna testa?

Sömn & Stress

Symtom på sömnapné

Hej! Min man har andningsuppehåll när han sover. Flera gånger per timme och uppehållet kan vara oroväckande länge vilket gör att jag måste putta på honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom. Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg. Han är också väldigt trött på morgonen, 44 år. Undrar om detta kanske kan vara sömnapné?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: