Ange ditt sökord

Annons:

Gunilla (51) börjar med att beskriva hur hon upplever rädsla och ångest:

Jag har hos en psykiatriker i Norrköping fått hjälp att bena ut en trasslig situation. Med hjälp av Stesolid (ångestdämpande medel red.anm) och Imovan insomningstabletter fungerar jag drägligt. Har haft panikångest under 1980-talet men fick ingen hjälp för det då utan kämpade på. Har sedan 25-årsåldern haft svårt att svälja dryck – speciellt när andra ser på. Nu har jag även fått svårt att svälja mat. Dock när jag tagit min sömntablett på kvällen kan jag gå upp och äta utan några större bekymmer. Då är jag lite bedövad och blir hungrig och då vräker jag i mig t.ex efterrätter. Sväljproblemet är inte något fysiskt fel utan helt och hållet psykiskt. Det händer att jag glömmer bort mitt problem någon gång och då går det bra att äta bara jag inte tänker på det. Hur bearbetar jag detta själv. En kognitiv bearbetning av detta bekymmer skulle kosta mig 10-20 tusen kronor. Kan man inte försöka tänka ut någon strategi själv? Det handlar väl om rädsla…

Skrivet av Hjortsberg…
Hjortsberg benar upp problemet och ger behandlingsråd: Du beskriver definitivt en ÅNGEST som tar sig uttryck i ett fobibesvär – t.ex. svårighet att svälja när man tycker att andra ser på. Detta är ett mycket vanligt besvär och hos många äldre människor är detta ett led i deras åldrande. Bakgrunden till din ÅNGEST är det som HELT styr din rädsla. Uttrycken för rädslan skiftar. Vissa människor rodnar, andra stammar, många svettas och får hjärtklappning.

Behandling för ångest följer två vägar:
Dels kan man inledningsvis och under kortare tid och vid enstaka tillfällen ha nytta av medicinering; dels kan man få hjälp med ”fobi-träning”, som innebär att man tillsammans med en handledare övar att utsätta sig för de situationer som framkallar besvären och successivt lär sig att bemästra och kontrollera sin ångest.

Om du vill gå riktigt djupt kan du mycket riktigt få kognitiv ”insiktsterapi” som hjälper dig att känna att du kan hantera de hot och faror som du uppfattar, eftersom du redan har “löst” de problem som du tror att de leder till. Detta är en långdragen process som kräver djup insikt och kommunikationsförmåga, och för många människor kan bara detta vara ett oöverstigligt hinder som gör att behandlingen aldrig får önskad effekt. Din Psykiatriska klinik har nog betydligt lättare att hjälpa dig med de två första alternativen – och sannolikt ger detta även den bästa effekten för dig. Lycka till!

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 7 maj, 2008 Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: