Ange ditt sökord

Allra sämst luft är det i städerna, men även ute på landsbygden är luften sämre än många tror. Foto: Shutterstock

Allra sämst luft är det i städerna, men även ute på landsbygden är luften sämre än många tror. Foto: Shutterstock

WHO varnar: 9 av 10 andas dålig luft

Luftföroreningarna är ett globalt problem som är så illa att det kan liknas vid en allmän hälsokris. Det visar en ny studie om världens luftkvalitet som Världshälsoorganisationen WHO tagit fram. 

Annons:

De smutsiga utsläppen drabbar alla människor men värst drabbade är Sydostasien och västra Stillahavsområdet, inklusive Kina, Malaysia och Vietnam.

Giftiga luftpartiklar orsakar sjukdomar

Studien omfattar insamlad data från över 3 000 platser i världen och resultaten är alarmerande. Hela 92 procent av världens befolkning bor på platser där luftkvaliteten överskrider WHO:s gränsvärden. Det betyder att 9 av 10 personer dagligen andas dålig luft.

I studien har man fokuserat på en särskild typ av partiklar. Dessa partiklar innehåller gifter som sulfat och sot, som kan tränga djupt in i lungorna eller i hjärt-kärlsystemet och orsaka sjukdomar.

Ineffektiva strategier mot luftföroreningar

Varje år dör över sex miljoner människor i sjukdomar som kan kopplas till luftföroreningar. Allra sämst luft är det i städerna, men även ute på landsbygden är luften sämre än många tror. Inte heller de strategier som tagits fram för att skydda människor från förorenad luft är särskilt effektiva. 

På platser där det vissa dagar kan vara extremt dålig luftkvalitet är det många som väljer att stanna inomhus, alternativt använda ett ansiktsskydd när de går ut, men lösningen är tyvärr inte så enkel. Vad gäller ansiktsskydden finns heller inga bevis för att de är särskilt bra på att filtrera bort de farliga partiklarna. 

Krävs krafttag för att minska utsläppen 

Enligt WHO krävs det krafttag för att minska luftföroreningarna, däribland att minska antalet fordon på vägarna och förbättra avfallshanteringen. I fattigare delar av världen använder man exempelvis ofta träkol när man lagar mat och där måste man uppmuntra bra bränsle vid matlagning. 

Just utvecklingsländer är en riskzon. Enligt nyhetsbyrån AFP menar experter att närmare 90 procent av alla dödsfall som kan kopplas till luftföroreningar sker i dessa länder.

Luften är global och drabbar således alla människor i hela världen. Därför måste vi alla inse att det ligger i vårt intresse att minska på utsläppen. 

Annons:

Källor:

TT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: