Detta är första gången som ett livsmedel listas som cancerframkallande av Världshälsoorganisationen, WHO, och det placeras därmed i samma kategori som rökning och arsenik.
Större cancerrisk vid rökning
Men att säga att någonting, processat kött i det här fallet, kan orsaka cancer betyder inte att den faktiska risken att drabbas av cancer är lika stor som den är vid exempelvis rökning.
Däremot är bevisen för att processat rött kött är cancerframkallande desamma som för rökning. Men tittar man på risken för att drabbas av lungcancer till följd av rökning så är den mycket större än risken att drabbas av tarmcancer på grund av att man äter för mycket rött kött.
Därför är det något hårddraget att påstå att kött är lika farligt som övriga cancerframkallande ämnen.
Processat kött innefattar bacon och skinka
När WHO talar om rökt och processat kött innefattar det charkuteriprodukter såsom bacon, skinka och korv. I dessa livsmedel tillsätts ämnen för att skydda produkten mot bakterier, det ger en konserverande effekt som ökar hållbarheten.
När det gäller övrigt rött kött, det vill säga nöt-, gris- och lammkött är bevisen för att det är cancerframkallande inte lika starka som för processat kött. Detta trots att det länge har varnats om riskerna med att äta för mycket rött kött.
Övrigt rött kött ”orsakar troligen cancer”
Richard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket, säger till TT att man misstänker att det är ett antal faktorer som samverkar i rött kött och då framförallt i charkprodukter.
Vissa av dessa faktorer finns bara i charkprodukter och alltså inte i rött kött. Därför väljer WHO att tillsvidare klassa dessa livsmedel med formuleringen ”troligen orsakar cancer”. Men som sagt, det är bevisen som listas som likvärdiga andra ämnen i den kategorin, därmed inte sagt att cancerrisken är densamma.
Nya kostråd får vänta
Enligt Richard Bjerselius väntar Livsmedelsverket in en ny studie om rött kött och charkprodukter från den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Därefter får de se om det kan bli aktuellt att omvärdera eller ta fram nya eller mer specifika kostråd.
De råd som gäller sedan flera år tillbaka, framtagna av den internationella cancerforskningsfonden WCRF, är att äta max 500 g tillagat rött kött i veckan.