”Starka och självmedvetna kvinnor behöver ett tydligt och korrekt ord på sitt könsorgan, så låt oss erövra ordet vulva som ett självklart namn”. Så skriver författaren Ina Schuppe Koistinen i sin nya bok Vulva – Fakta, myter och livsomvälvande insikter (Bookmark förlag 2022).
Som gynekolog instämmer jag helhjärtat. Grunden för att tala om kvinnohälsa i stort, och sin egen intimhälsa med sin läkare eller barnmorska, är att ha ord för sina egna kroppsdelar. Vuxna ord, och inte bara ett skamset ”där nere”. För att veta när något inte står rätt till måste vi veta hur det ska vara när det är normalt, men inte ens det har vi fått med oss från våra föräldrar eller från undervisningen i skolan.
Kvinnor vet för litet om vulva
Boken Vulva fyller många av de kunskapsluckor som jag upplever att mina patienter har, både ungdomarna på ungdomsmottagningen, de gravida på barnmorskemottagningen och alla de andra jag möter på gynmottagning. Det saknas kunskap kring hur vulva och vagina ser ut, hur de fungerar, hur en menscykel styrs och vilka symtom som är normala och vilka som bör behandlas. Internet svämmar över med myter och underliga råd, och det är ett upprört hav att navigera över för att nå rätt information.
Ina Schuppe Koistinen är docent på Karolinska Institutet och arbetar på Centrum för Translationell Mikrobiomforskning. Där ägnar hon sig bland annat åt att studera bakterieflorans roll för kvinnors hälsa. Vilken bakterieflora bör vi ha i vagina, vilka bakterier är det som bäst skyddar oss mot angripande bakterier utifrån? Vad spelar vår bakterieflora för roll för fertilitet och graviditet? I bokens förord berättar författaren om insikten om den kunskapsbrist som råder, och att det inte räcker att forska om kvinnohälsa och publicera sina fynd i vetenskapliga tidskrifter. Forskare behöver också sprida kunskaperna till kvinnor i samhället.
Varmt och tydligt språk och vackra illustrationer
Precis det gör Ina Schuppe Koistinen i sin bok Vulva. Med ett mjukt, varmt och tydligt språk förklarar hon det vi alla behöver veta om kvinnliga könsorgan, sex och njutning, hormoner och mens, graviditet och preventivmedel och klimakteriet. Och min favorit: Hållbar livsstil för vaginan. God egenvård, helt enkelt. För egentligen är det rätt enkelt, och ju enklare desto mindre bekymmer skapar det.
Boken är vackert illustrerad av författaren själv. Ja, som om det inte räckte med att hon är en framstående forskare och en formidabel skribent, hon är en mycket talangfull konstnär också! Illustrationerna är akvareller föreställande kvinnokroppar i alla former och modeller, vackra vulvor och vaginor, ja till och med bakterierna blir vackra konstverk.
När du har läst boken, låt den ligga som ett konstverk på vardagsrumsbordet. Låt partner, vänner, barn och barnbarn bläddra och läsa – det här är kunskap som alla behöver! Glöm hemstickade plagg, boken Vulva borde vara årets julklapp till alla som har en vulva (och till alla som umgås nära med någon som är vulvabärare…)!