Ange ditt sökord

För att råda bot på talarskräcken testas nu en ny behandlingsmetod då man använder sig av virtual reality (VR).  Foto: Shutterstock

För att råda bot på talarskräcken testas nu en ny behandlingsmetod då man använder sig av virtual reality (VR). Foto: Shutterstock

VR-terapi kan komma att bota talarskräck

Kan VR-terapi bli en ny metod att behandla talarskräck på? Det ska en ny studie undersöka, och vill man så finns det chans att bli en av deltagarna.

Annons:

Studien är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Stockholms universitet och Linköpings universitet.

Talarrädslan kan bli socialt handikapp 

Att ställa sig framför en publik, oavsett om den är stor eller lite, är för många en nervös och obekväm upplevelse. 

Tomas Furmark, professor i psykologi vid Uppsala universitet, säger till SVT Nyheter att rädslan att tala inför en grupp till och med kan bli ett handikapp som påverkar livet. Rädslan kan till exempel göra att man hoppar av utbildningar eller tackar nej till jobb som ställer för höga krav på muntliga framföranden.

Testdeltagare får öva sig på tre scenarion

För att råda bot på talarskräcken testas nu en ny behandlingsmetod då man använder sig av virtual reality (VR). Exponering med VR är ett bra och praktiskt alternativ för just talskräck eftersom det är svårt att få tillgång till en aula och publik.

I studien får deltagarna öva sig på tre olika scenarion: en stor konferens, ett mindre möte och ett bröllop. I publiken, som består av riktiga människor som filmats, råder blandad uppmärksamhet. Många ser ut att lyssna intensivt och engagerat, medan andra ägnar mer tid åt sina mobiltelefoner.

Söker fler deltagare till studien

Deltagarna delas in i två grupper, varav den ena använder VR-glasögon tillsammans med en psykolog och den andra får använda VR-glasögonen på egen hand med hjälp av en smartphone.

Innan behandlingen får deltagarna även svara på vad de är rädda för ska hända, för att man sedan ska kunna se om det hände.

De första försöken har gått bra, men universiteten söker fortfarande deltagare som vill medverka i studien, berättar Philip Linder, PTP-psykolog och doktorand vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

Hoppas på skräddarsydd VR-teknik i framtiden

Philip Linder hoppas att metoden med virtual reality utvecklas och att man i framtiden kan skräddarsy den till den enskilda patientens rädslor. Han menar att det som är så bra med VR-exponering är att det inte spelar någon roll ifall det man är rädd för är verkligt eller inte. Det centrala är att rädsla är riktig, och om den är det så kan man bygga en behandling på det.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: