Om katter har nio liv eller inte låter vi vara osagt men sedan 1990-talet har det konstaterats att även katter, precis som människor, kan bli deprimerade.
Onormalt beteende
Katter som är deppiga visar det ofta genom att bete sig onormalt – försämrad aptit eller förändring i beteendemönstret kan vara tecken på just depression.
Vad man tror är att det inte är alltför vanligt men det kan vara svårt att säga eftersom en tystlåten och inte så aktiv katt ofta inte besvärar ägaren och därför inte utreds för eventuella problem eller besvär.
Olika anledningar till att katten blir deppig
Det kan finnas olika anledningar till att en katt blir deppig:
- Plötslig flytt.
- Förlusten av en familjemedlem, men även att det kommer nya individer in i familjen.
- Ägaren (du) får ett förändrat livsmönster, till exempel går från halvtid till heltid.
- Förlusten av en kattkompis.
- Den allra vanligaste orsaken är just sorgen efter att ha förlorat en kattkompis.
Är min katt deprimerad – checklista
Om du tror att din katt kan vara deprimerad, svara på frågorna nedan:
- Katter sover vanligtvis mycket men du märker om din katts aktivitetsnivå sjunkit, katten verkar orkeslös eller sover hela tiden. Sover din katt mer än vanligt?
- Har din vanligtvis snälla och sociala katt börjat gömma sig under sängar, kryper in i hörn eller generellt undviker kontakt med andra familjemedlemmar och vänner?
- Verkar din katt mindre intresserad av sina dagliga måltider och äter katten mindre än vanligt?
- Har din katt slutat att tvätta sig/ta hand om sin päls?
- Har din katt börjat markera revir och/eller slutat använda kattlådan ordentligt?
- Har din katt plötsligt börjat uppvisa aggressivt beteende, börjat bitas, klösas och/eller väsa?
- Om katten förlorar en nära vän, oavsett om det är en annan katt, en hund eller en människa, blir den ofta högljudd. Den kan gå runt i huset och jama, som om den kallade på sin kompis. “Gråter” eller jamar din katt mer än vanligt?
Har du svarat “ja” på ett eller flera av påståendena kan det vara ett tecken på att din katt är deprimerad eller har någon annan form av ohälsa – därför är det viktigt att du kontaktar veterinären för råd och eventuellt en undersökning. Om det inte föreligger misstanke om annan sjukdom, nämn depression och se om det är en möjlig orsak och vad ni kan göra åt det. Om du har svarat ja på en eller flera av påståendena i listan så tala med din veterinär och försök ge din kattvän lite extra kärlek och uppmärksamhet.
Så kan du hjälpa katten ur depressionen
Klappar och kel, trimning och pälsvård tillsammans med lek och att prata med katten kan hjälpa till att få kissen att inte bara må bra utan att till och med må ännu bättre.
Din katt behöver dig för både fysiskt och känslomässigt välbefinnande.