Vinterkräksjuka, orsakad av calicivirus, är särskilt vanlig under vintermånaderna, från november till april. Viruset är mycket smittsamt och kan spridas på flera sätt. Det kan överföras genom direkt kontakt med smittade personer, men också genom mat och dryck som har hanterats av en sjuk person eller genom förorenat vatten. Det är därför viktigt att vara noga med hygien och undvika att laga mat om du har kräkningar eller diarré. De vanligaste symtomen är häftiga kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. En till två dygns vila efter att du blivit symtomfri är önskvärt för att minska risken för smittspridning.
Missuppfattningar om vinterkräksjuka och dess spridning
Det uppstår lätt myter och missuppfattningar och här klargör vi saker kring vinterkräksjuka.
- Handsprit skyddar mot vinterkräksjuka: Detta påstående stämmer inte fullständigt. Handsprit kan vara ett användbart komplement för att minska risken för smitta, men verkar inte lika effektivt mot just vinterkräksjuka. Den mest effektiva metoden för att förhindra smittspridning är fortfarande att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Detta hjälper till att avlägsna och döda viruspartiklar på huden.
- Att svälja hela vitpepparkorn skyddar mot vinterkräksjuka: Det finns inga vetenskapliga belägg för detta påstående. Att svälja vitpepparkorn eller andra kryddor är inte en effektiv metod för att förebygga eller behandla vinterkräksjuka.
- Städa bort smittan: Många försöker att torka eller ha desinfektionsmedel på handtag och matvaruvagnar, men att få bort virus från samhället är omöjligt. Däremot är det viktigt att vara extra noga med hygien och städning hemma när man är sjuk för att minska risken för att andra i familjen insjuknar och sprider smittan vidare.
- Om man drabbats en gång är man immun: Detta påstående är inte korrekt. Efter att ha blivit smittad med vinterkräksjuka kan du utveckla ett kortvarigt skydd, men detta skydd är inte permanent. Eftersom det finns flera varianter av viruset som orsakar vinterkräksjuka, kan du drabbas igen under samma säsong eller vid senare tillfällen.
- Vissa personer är automatiskt immuna: Detta påstående är delvis sant. Cirka 20 procent av alla svenskar har en genetisk resistens mot vinterkräksjuka, vilket innebär att de är mindre mottagliga för sjukdomen. Detta är ett medfött skydd som vissa individer har.
- Du kan bara få vinterkräksjuka på vintern: Även om risken att drabbas av vinterkräksjuka är högre under vintermånaderna på grund av ökad inomhusvistelse och nära kontakt med andra, kan sjukdomen faktiskt förekomma året runt. Det är emellertid mindre vanligt att människor smittas under sommaren.
- Ökad dödlighet bland äldre: Under perioder med hög förekomst av magsjuka i samhället ökar dödligheten inom äldreomsorgen.
- Smittar vinterkräksjuka via luften? Nej, viruset smittar inte via luften vilket gör att munskydd inte är nödvändigt.
- Annan fakta kring vinterkräksjuka: Viruspartiklar fortsätter att vara smittsamma utanför kroppen under lång tid. Smittämnen finns i avföringen. För att insjukna måste viruset passera munnen, vilket gör god handhygien än viktigare.