– Tillhör du en riskgrupp är det mycket viktigt att du vaccinerar dig mot influensa, särskilt med tanke på att vi är mitt i en pågående pandemi. Personer med underliggande sjukdomar är extra utsatta för infektioner som tyvärr kan medföra följdsjukdomar som lunginflammation och som kan ge allvarliga komplikationer, i värsta fall med dödlig utgång. Utöver att minska risken för att insjukna i influensa och bli svårt sjuk och därmed behöva vård så hjälper du då också till med att inte ytterligare öka belastningen på en redan ansträngd sjukvård, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24.
Enligt statistiken inträffar närmare 90 procent av dödsfall till följd av virussjukdomar hos personer över 65 år.
– Det varierar över landet hur många i riskgrupperna som vaccinerar sig. I Region Jönköping vaccinerade sig 63 procent i riskgruppen förra säsongen, i Västernorrland bara 36 procent. Av de som är under 65 år och tillhör en riskgrupp är tyvärr siffran ännu lägre, fortsätter Rolf Gustafson.
Riskgrupper prioriteras på apotek under november månad.
Till riskgrupperna tillhör personer som är 65 år eller äldre och gravida efter vecka 16. Det är även angeläget att personer under 65 år med någon av följande sjukdomar eller besvär skyddar sig mot säsongsinfluensa: kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom, nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, diabetes mellitus (både typ 1 och typ 2), kronisk njursvikt, kronisk leversvikt, extrem övervikt, kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling. Om man bor med någon som tillhör en riskgrupp är det också viktigt att vara vaccinerad för att minska risken för smitta. Likaså om man arbetar inom vård och omsorg nära patienter och/eller omsorgstagande med ökad risk för influensa bör man vara vaccinerad. I dessa fall är vaccinet inte kostnadsfritt men i de flesta fall utgår ersättning från arbetsgivaren.