Samma behandling visar sig nämligen annars ha ytterst liten effekt högre upp i åldrarna. Det är forskare vid Karolinska Institutet som har utvärderat en behandling inriktad på beteendeförändringar avseende motion och kost hos barn med kraftig fetma.
Bra effekt för yngre barn
Totalt ingick 643 barn och tonåringar i studien. Deltagarna hade påbörjat sin behandling under åren 1998 – 2006.
Behandlingen innebar att man under tre år fick träffa ett team med läkare, psykolog, sjukgymnast, sjuksköterska och dietist på Rikscentrum Barnobesitas vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm. Behandlingens mål var att påverka beteendet kring motion och kost hos deltagarna.
Resultatet visade att behandlingen hade en bra effekt för yngre barn med kraftig fetma men att ju äldre barnen blev desto svårare blev det att påverka mat- och motionsvanor. Det visade sig att för majoriteten av tonåringarna med kraftig fetma hade behandlingen ingen effekt alls på hälsan.
Problem tidigt
Man såg att merparten av de feta tonåringarna i studien hade problem med vikten redan i lågstadieåldern.
Det får forskarna att dra slutsatsen att om man skulle sätta in behandling redan när de överviktiga eller feta barnen är 6-7 år gamla skulle mycket vara vunnet. Enligt Pernilla Danielsson, en av forskarna bakom studien, konstaterar tyvärr att genomsnittsåldern för påbörjad behandling idag är tio år. Vissa landsting har ingen behandling för barn med fetma.
Claud Marcus är professor i pediatrik vid Karolinska Institutet och säger att resultaten är alarmerande för tonåringar med kraftig fetma och att risken för framtida sjuklighet och social utslagning är stor. Han anser att det är viktigt att nya behandlingsmetoder utvecklas och att man till och med bör överväga fetmakirurgi för vissa ungdomar.