Ange ditt sökord

Att ge kärlek, omtanke och medkänsla betyder mycket och gör så att vi själva mår bra. Foto: Shutterstock

Att ge kärlek, omtanke och medkänsla betyder mycket och gör så att vi själva mår bra. Foto: Shutterstock

Varför känns det så skönt att ge eller göra någonting för någon annan?

Jag vill fråga ALLA ni som först arbetar minst heltid, sedan skyndar er iväg till någon föreningslokal eller annan frivillig organisation och GER ytterligare ett par timmar av er energi till barn, ungdomar eller vuxna som vill utvecklas på något sätt. Varför gör du detta?  Vad är det som ger dig energi? Vad får dig att bry dig om andra människor när en del andra bara bryr sig om sig själva? 

Annons:

Vad får dig att stå där ute i regnet och snålblåsten och berömma Kalle eller Lisa för att de äntligen träffar bollen? Hur länge har några av oss fattat poängen? Jo redan Aristoteles sade: “- Av alla dygder är generositeten den mest prisade.”

Att ge kärlek, omtanke och medkänsla betyder mycket

Att hjälpa andra är viktigt. Att försöka sätta sig i andras situation, att visa att du finns där och att du kommer försöka förhindra att de faller och om så ändå skulle ske kommer du att hjälpa dem att resa sig.  Om man hjälper andra bör detta vara något altruistiskt man gör för dem och inte något man gör för sin egen skull.

Men medkänsla och kärlek är inte bara något man gör för andra. Genom att hjälpa andra hjälper vi oss själva på många sätt, och vi kommer att utvecklas som människor.

Delar av nedanstående text är hämtad från artikel i utforskasinnet.se

Här är några fördelar med att hjälpa andra

Förlänger livet 

Enligt en studie som publicerades i tidskriften Health Psychology kom det fram att personer som är volontärer under en längre tid lever längre än de som inte är detta eftersom de mår bättre i sig själva då de hjälper andra personer. Sara Konrath och några av hennes kolleger på University of Michigan i USA kom fram till denna slutsats efter att ha studerat 10.000 personer i olika åldrar. Chanserna att leva i minst fyra år till var 3 procent högre än för dem som inte var volontärer.

Det vetenskapliga fundamentet som Konrath använde för att förklara detta fenomen var att om vi bryr oss om andra motverkas stressfaktorer i kroppen och vi frigör hormon som oxytocin, vilket har som uppgift att stabilisera fysiologiska funktioner.

Främjar god mental hälsa 

Att hjälpa andra personer är, som vi tidigare har tagit upp, nödvändigt för att förstå detta från ett bredare perspektiv. Vi bör inte bara hjälpa personer vi redan känner, utan även sträcka ut vår hand för att hjälpa personer vi inte känner och som behöver vår hjälp.

När vi utför en aktivitet på fritiden kommer vi att känna oss fria och må bra, men om vi utför en aktivitet som hjälper andra kommer känslan av välmående att vara mycket längre eftersom glädjen och tacksamheten som vi överför till den andra personen är något som etsar sig fast i minnet.

“Den som orsakar lidande hos andra skadar sig själv.  Den som hjälper andra kommer även att hjälpa sig själv.” – Lev Tolstoj

Höjer självförtroendet 

När vi hjälper en annan person och känner dennes tacksamhet kommer vi att känna hur vårt självförtroende höjs. Det är en stark känsla som hjälper oss att uppskatta oss själva mer. Det är helt enkelt en gåva till vårt självförtroende. Vi känner att vi fyller en funktion; vi känner att vi har något av värde att erbjuda.

Gör oss mer positiva som människor 

Att hjälpa andra kommer att ge oss känslor av glädje och tacksamhet. Välgörenhet gör dig till en optimistisk person. De positiva känslor som genereras då vi hjälper någon annan kommer att upphöja vår egen känsla av glädje.

Genom att hjälpa andra kommer vi därför att bli ”bättre” människor, vi kommer att se världen från ett annat perspektiv och vi kommer att känna oss lyckligare.

“Ibland känner vi att det vi gör endast är en droppe i havet, men havet skulle ha varit mindre om det hade saknat en droppe”. – Moder Teresa

Svårt att ge oss själva medkänsla 

Många människor har fullt fokus på sina medarbetare, sina medlemmar, sina nära och kära men glömmer sig själva. Detta är ett stort problem. Jag lärde mig detta själv efter mina år som arbetsnarkoman men ibland behöver man gå ner på djupet för att förstå vad det egentligen handlar om. Jag citerar därför Rickard, min dyklärare på 90-talet: – Ge gärna luft till din dykkompis men se först till att du själv har luft, så det räcker för att ni båda ska kunna andas stabilt.

Hur sjutton ska man göra då, det finns många därute som säger sig ha svaret på frågan hur man ska kunna få mer ”luft” själv. Hjälp-till-självhjälps gurus poppar upp lite här och där hela tiden. Om någon som har dessa svårigheter och frågar mig, rekommenderar jag ibland:

CFT – Compassionfokuserad Terapi – Ett bra sätt att ge sig själv luft!  (som drivs av leg. psykolog Sofia Viotti)

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: