Ange ditt sökord

Underlätta etablerandet av din nya vana genom att knyta den till en vana du redan har. Foto: Shutterstock

Underlätta etablerandet av din nya vana genom att knyta den till en vana du redan har. Foto: Shutterstock

Varannan svensk slarvar med kosten – så skapar du en ny vana

Äta hälsosammare, träna mer och stressa mindre. Så brukar svenskarnas vanligaste nyårslöften låta. Trots det slarvade varannan svensk med kosten under fjolåret.

Annons:

Hela 65 procent upplevde dessutom problem med stress. Det är flera olika faktorer som avgör om du kan förändra en vana inte bara på kort sikt utan även långsiktigt. Här följer fem råd till dig som vill skapa och behålla en ny vana:

Sätt mål och delmål

Sätt ett mätbart och realistiskt mål, exempelvis ”jag ska träna tre pass i veckan”. Formulera målet som en tydlig instruktion om vad du ska göra – hur mycket, hur ofta och hur länge?

Börja med ett mål som känns lätt att uppnå, så du peppas att göra mer. Bryt gärna upp målet i mätbara delmål.

Skaffa rätt verktyg

Motivation kommer och går, förlita dig inte på en känsla. Fundera istället över vad du behöver för att nå målet, vilka verktyg? Ny kunskap? Ett gymkort? Eller behöver du skaffa mentala verktyg?

Planera

De två främsta anledningarna till att svenskarna slarvar med kosten är att de saknar inspiration till matlagning och är stressade. Genom att planera sin tid blir det lättare att hålla sin nya vana.

– Om tiden och motivationen tryter så håll dig ändå till ditt schema även om du bara gör en liten del av det du tänkt. Har du inte tid att träna en timme, träna tio minuter. Tar den hälsosamma måltiden du tänkt laga alldeles för lång tid att göra? Med planering finns det alltid snabba alternativ i kylskåpet, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.

Koppla en ny vana till en gammal

Underlätta etablerandet av din nya vana genom att knyta den till en vana du redan har, som att borsta tänderna, hämta barn eller åka buss.

Då blir det som du redan gör triggern för den nya vanan, som ”innan hämtning gör jag tio situps” eller ”när jag sitter på bussen mediterar jag”.

Våga ta hjälp

Acceptera att det är tufft och inse att en förändring kräver att du härdar ut. Ta hjälp av en kompis eller närstående, kanske ni kan ha ett gemensamt nyårslöfte?

Att vända sig till en hälsorådgivare eller expert kan också vara ett bra alternativ.

Annons:

Källor:

Hälsobarometern genomförd av IPSOS Norm på uppdrag av Life

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: