Framtidens lunch kan komma att levereras av en robot, beställas via en app, vara gjord på svenska råvaror, lagad av en annan robot, ha grönsaker som huvudingrediens, få dig att stressa ner och bestå av ekologiska produkter och laboratorieproducerat vegankött. Det konstaterar årets upplaga av Fazers lunchrapport 2017 som kartlägger framtidens lunch.
Svenskar äter en traditionell lunch
Lunchrapporten 2017 är framtagen av Fazer Food Services och kartlägger hur rådande trender, attityder och konsumtionsmönster kommer påverka framtidens lunch. Rapporten är baserad på researcharbete, djupintervjuer och en undersökning bland 1000 svenskar.
Undersökningen som är gjord av Fazer och undersökningsföretaget YouGov visar bland annat att svenskar oftast äter en traditionell lunch bestående av husmanskost eller pasta och att trendrätter som poké bowl eller raw food ännu inte har slagit igenom.
Lunchen under stor förändring
Enligt Lunchrapporten är den traditionella lunchen under stor förändring. Vi blir mer och mer medvetna om hälsa och miljö och tillsammans med nya lösningar från matbranschen ändras konsumenternas lunchbeteenden kontinuerligt.
I framtiden kommer lunchen vi konsumenter vill äta att vara nyttigare, grönare och mer flexibel.
Fler väljer hållbart och vegetariskt
Rapporten visar även att konsumenter idag tar ett större ansvar för en mer hållbar konsumtion än tidigare. Andelen som väljer vegetariskt till lunch har ökat med sex procent sedan 2012.
Dessutom ökade andelen personer som valde att äta ekologiskt från 16 procent till 21 procent vilket även det tyder på en ökad medvetenhet hos konsumenterna.
Var tredje svensk hoppar över lunchen
En annan aspekt var att nästan var tredje person av de tillfrågade, 29 procent, valde att mer än en gång i veckan hoppa över lunchen.
Den vanligaste anledningen är stress och det gäller särskilt kvinnor. Enligt undersökningen hoppade 22 procent av de tillfrågade över lunchen och angav stress som anledning och av dessa var 33 procent kvinnor och 25 procent män.
Trendspaning – framtidens lunch
Lunchrapporten sammanställer fem viktiga punkter som relaterar till hur man ser på framtidens lunchbehov:
Vetenskaplig mat I dagens funktionsdrycker är funktionen ibland viktigare än smaken och vi har ett stort intresse för vad maten vi stoppar i oss har för effekt. Framtidens lunch kommer därför inte bara smaka gott och vara mättande, den kommer även hjälpa oss slappna av, minska risken för förkylning eller öka vår kognitiva kapacitet.
Knäck distributionskoden Appen är den nya menyn och att beställa hem mat är en ny norm. I USA öppnar allt fler ”delivery only”-restauranger som endast satsar på mat för leverans. Fördelarna är lägre kostnader, högre marginaler och fler lagade luncher per kök. Framtiden innebär även ökad automatisering då gäster kommer beställa sin lunch via touchdisplayer och i många fall få maten tillagad av en robot.
Vegetariskt 3.0Den vegetariska trenden fortsätter, men inte som en trend utan som vardagsmat. 34 procent av svenskarna uppger att de ska förbättra sina hälsovanor genom att äta mer vegetariskt under 2017 och nästan var fjärde person (23 procent) mellan 18 och 34 år uppger att de oftast äter vegetariskt till lunch. Nya proteiner och råvaror gör att vi kommer fortsätta utforska den vegetariska och veganska kosten och i framtiden gör vi grönsaken till den nya styckdetaljen.
Gastronationalism Under en tid har vi fokuserat på våra egna mattraditioner men i takt med att vi blir mer mångkulturella blir maten mer internationell. Nyfusion möter oss i lunchrestaurangen i form av sydfransk tapenade på det svenska knäckebrödet och vi söker oss tillbaka till traditionella företeelser som gråärtor och husmansrecept som stöps om i nya former och lyfter både tradition och innovation.
Lunch dygnet runtNya livsmönster pekar på att lunchen kan komma att göras om från en stor måltid till ett antal mindre måltider utspridda över arbetsdagen. Det är inte säkert att du äter alla dina luncher med kollegor då vi i en uppkopplad värld kommer värdesätta att få tid för oss själva. Lunchrestaurangen kommer därför i framtiden inte bara vara ett socialt rum utan även ett rum för egentid.