Som tumregel kan du tänka på att om du har gått med magproblem en längre tid är det alltid värt att besöka läkare för att reda ut vad orsaken är så du slipper gå med magbesvär.
Förstoppning
Förstoppning innebär att du drabbas av en trög mage som kan orsaka hård avföring som kan vara svår att få ut. Orsakerna till förstoppning varierar från person till person men några av de vanligaste anledningarna är
- Känslig tarm
- För lite fibrer
- Stress
- Stillasittande
- Graviditet
- Vissa läkemedel (läs mer om läkemedelsorsakad förstoppning)
- Oregelbundna toalettvanor
Upplever du tillfällig förstoppning kan du försöka justera dina levnadsvanor. Ät mer fiberrik kost, få i dig mer vätska, öka andelen motion och ta dig tid att regelbundet gå på toaletten. Du kan även testa att äta katrinplommon eller köpa receptfria läkemedel på apoteket. Har förstoppningen uppstått plötsligt utan att du förstår varför, kvarstått en längre tid eller om det är ett återkommande problem, prata med en läkare som kan undersöka varför just du drabbas. Det gäller även om det finns blod eller slem i avföringen, om du drabbas av plötslig och snabb viktnedgång eller upplever svåra magsmärtor.
Diarré
Diarré innebär att du under fler än tre gånger per dygn drabbas av en lös, vattnig, avföring. Man kan dela in diarré i akut diarré respektive långvarig diarré. Orsakerna skiljer sig därför åt. Akut diarré beror vanligtvis på infektion eller matförgiftning och du drabbas ofta relativt snabbt efter smittotillfället, inom 1-2 timmar. Att bakteriefloran i tarmen plötsligt förändrats kan även det ge akut diarré. Långvarig diarré däremot kan exempelvis bero på:
- Inflammatorisk tarmsjukdom
- Stress
- Överkänslighet mot viss mat och vissa ämnen i mat
Eftersom du vid diarré förlorar mycket vätska är det viktigt att du, om du drabbats, dricker mycket vatten. Försök även äta mat som är skonsam för magen, gärna kokt mat. Vid svårare diarré kan du begränsa ditt matintag till enbart vätska (soppa, te med mera) under första dygnet. På apoteket hittar du även receptfria läkemedel som kan hjälpa vid tillfällig diarré.
Det är viktigt att du söker vård om du har haft diarré i mer än sex dygn, om du har kommit hem från en utlandsvistelse och plötsligt får diarré eller om du i samband med diarré får hög feber, går ner i vikt och/eller har blod eller slem i avföringen.
Gaser i magen
Gaser i magen är något som drabbar många och det ger en känsla av att vara spänd och uppsvälld. Gaser bildas normalt vid matsmältningen och består mest av luft som sväljs i samband med att vi till exempel äter eller dricker.
Ett enkelt sätt att slippa gaser i magen är att reducera mängden gasbildande mat som du får i dig. Vanlig mat som orsakar gaser i magen är lök, kål, bönor och även viss frukt och grönsaker i större mängder. Tänk även på att äta i lugn och ro och tugga maten ordentligt, det bidrar till att du sväljer mindre mängd luft. Regelbunden motion kan även det hjälpa till att minska besvär med gaser i magen. På apoteket kan du också hitta receptfria preparat som kan lindra besvären.
Tumregeln att du ska söka vård om du har haft besvär en längre period gäller även här. Du bör även söka vård om du plötsligt drabbas av gaser i magen (och/eller andra magbesvär) och du inte förstår varför. Om du i kombination med gaser i magen upptäcker blod eller slem i avföringen och/eller drabbas av svåra buksmärtor ska du också uppsöka vården för konsultation.
Halsbränna
Halsbränna, det vill säga sura uppstötningar som ger brännande känsla i bröstet och halsen, kan vara både besvärligt och obehagligt. När övre magmunnen inte sluter tätt läcker sur magsaft upp i matstrupen och i sin tur irriterar slemhinnan. Det gör att vi drabbas av halsbränna. Vanliga orsaker till halsbränna är:
- Stress
- Koffein
- Cigaretter
- Alkohol
- Oregelbundna matvanor
- Stark, fet, rökt och/eller stekt mat
- Vissa läkemedel
- Övervikt
Oavsett om du är gravid eller bara har problem med halsbränna och sura uppstötningar ska du inte behöva gå med dina problem. Ibland kan en bieffekt vara dålig andedräkt och/eller att man drar sig för att vara social då man vet att man drabbas av sura uppstötningar och halsbränna i samband med till exempel middagar. Det finns behandling att få och du kan även på egen hand förebygga dina besvär. Du är själv din bäste detektiv och om du vill kan du även föra ”hälsodagbok” där du noterar när du upplever besvären och i vilka sammanhang. Då kan du se ett mönster om det till exempel är i samband med att du äter stark mat, dricker mycket kaffe, är stressad eller har druckit dryck som är besk. Om du röker, dricker alkohol eller är överviktig ska du vara medveten om att rökstopp, minskat alkoholintag och viktminskning inte bara är bra för din allmänhälsa utan även ger dig en bättre möjlighet att minska dina besvär i samband med halsbränna och sura uppstötningar. Du kan behandla tillfällig halsbränna och sura uppstötningar med något av de receptfria läkemedel som finns på marknaden.
Kontakta vården om du har haft problem med halsbränna och sura uppstötningar dagligen i mer än tre veckor. Du bör även ta kontakt med vården om du hostar på natten med astmaliknande andningsbesvär, har svårt att svälja eller kräks och om det gör ont när du sväljer. Om avföringen är svartfärgad (orsaken kan vara blödning i matstrupen), du går ner i vikt och är mycket trött utan att förstå orsaken, sök läkare. Det gäller också om du är äldre och känner bröstsmärta då hjärtbesvär och halsbränna kan likna varandra.
Stressmage är långt ifrån ovanligt i dagens samhälle. Stressmage orsakar värk och/eller smärta i övre delen av magen. Du kan även drabbas av gaser i magen, orolig mage, halsbränna och illamående. Orsaken är inte alltid helt lätt att ta reda på och symtomen är liknande de som kan uppstå vid magsår och IBS. Att en stressig livsstil bidrar till magbesvär är dock ingen hemlighet.
Först och främst kan du börja med att försöka skapa en lugnare livsstil där det ingår viktiga faktorer som god sömn, goda matvanor och regelbundenhet. Att lägga om kostvanor kan ibland också komma till rätta med besvären, gärna i kombination med motion. Eftersom stressmage kan vara andra, mer allvarliga, tillstånd bör du absolut uppsöka vården om du har gått länge med dina besvär, om avföringen är blodig eller svart, om du upplever trötthet och plötslig ofrivillig viktminskning eller mår illa i kombination med magbesvären.