Forskarna studerade hur dessa ämnen kan aktiveras genom kontakt med luftens syre och hur det i sin tur kan påverka huden. I en särskild studie undersöktes om de aktiverade doftämnena gav kontaktallergi när de testades på eksempatienter på hudkliniker. Man fann då att en stor andel av de 3 400 eksempatienter som testades med ämnena fick en allergisk reaktion. Det visar forskning från Naturvetenskapliga fakulteten i samarbete med Sahlgrenska akademin.
– För att få en djupare förståelse för hur kontaktallergi uppstår arbetar vi nu med modern mikroskopisk utrustning som gör det möjligt att följa vad som händer med ett allergiframkallande ämne när det kommit in i huden, säger Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi vid institutionen för kemi vid Naturvetenskapliga fakulteten och forskare vid Sahlgrenska akademin.
Vid bedömning av hur allergiframkallande ett ämne är, måste man även ta hänsyn till hudens förmåga att aktivera ett ämne genom metabolism.
Allergi mot solkräm
Vad händer med solskyddsmedlen när de utsätts för solen? Och hur påverkas huden av de nedbrytningsprodukter som bildas? Det visar forskning från Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.
I takt med ett ökande ozonhål och förändrade solvanor har fallen av hudcancer ökat runt om i världen. Ett sätt att komma till rätta med detta har varit att propagera för solkrämer. Men den ökade användningen av solkräm har medfört en ökad kontakt- och fotallergi.
I en studie har nu forskarna lyckats ge en förklaring till vad som händer under processen.
-En av nedbrytningsprodukterna i solkrämer, arylglyoxalerna, visade sig vara starkt allergiframkallande. Vilket skulle kunna förklara varför människor blir allergiska mot solkräm som innehåller dibensoylmetaner, det vill säga en UVA-absorberande substans i solkrämen, berättar Isabella Karlsson.
Vad är kontaktallergi
Kontaktallergi beräknas drabba uppemot 20 procent av befolkningen i Europa och innebär att man får eksem på platsen där man kommit i kontakt med det ämne man är allergisk för. Parfymämnen är, näst nickel, den vanligaste orsaken till kontaktallergi. Denna typ av allergi går inte att bota utan lindras med kortisonpreparat och all kontakt med det allergiframkallande ämnet ska undvikas.
Fot- och kontaktallergi
En fotoallergisk reaktion beror på att solskyddsmedlet förändras kemiskt av solljuset och kroppens immunsystem reagerar då med en allergisk reaktion. Reaktionen är ovanlig och orsaken till tillståndet är i regel solskyddsmedel. Symtomen är eksemliknande utslag som kan ge klåda. Behandling är att undvika substansen som utlöser allergin.