En som tycker att resultaten från studien är intressanta är Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Karolinska institutet. Han säger att vakenterapi borde vara väldigt bra att använda om flera liknande studier gjordes på flera olika grupper av deprimerade. Då skulle man veta att metoden verkligen fungerar.
Hölls vakna varannan natt
I studien, som utfördes av forskare från Köpenhamns universitet och regionhuvudstadens psykiatri, ingick 30 patienter med depression. Samtliga hade varit deprimerade i över två år och testat antidepressiva medel utan resultat.
Metoden som forskarna lät testa kallas vakenterapi och de höll då de deprimerade patienterna vakna varannan natt under en veckas tid. Patienterna fick också behandling med ljusterapi och hjälp med sovrutiner.
Att få in en bra sömnrutin är ofta ett problem när man lider av någon psykisk sjukdom, varför man kan behöva hjälp med den biten, berättar Åsa Westin som är docent vid Lunds universitet och specialist i psykiatri. Det kan vara en tänkbar anledning till att den här metoden tycks fungera så bra, förklarar hon.
Metoden visade genast goda resultat
Efter att ha testat vakenterapi var det många av patienterna som redan efter några dygn var friska. När det sedan gjordes en uppföljning på patienterna ett halvår senare visade det sig att 62 procent hade blivit kvitt sin depression.
Depressioner kan bero på många olika saker och vara av olika svårighetsgrader, så huruvida den här metoden fungerar på alla vet man inte än, men Åsa Westin tycker att det är en spännande studie som man behöver titta mer på av just den anledningen.
Gav bättre effekt än fysisk aktivitet
Att hålla sig vaken varannan natt visade sig också ha betydligt större effekt på depressionen än fysisk aktivitet. Det kunde forskarna se genom att låta en jämförelsegrupp utföra ökad fysisk aktivitet istället för att vara vakna.
Studien och dess goda resultat har nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Acta Psychiatrica Scandinavia.