Ange ditt sökord

 Vaccination mot pneumokocker och haemophilus verkar ge barn skydd mot andra sjukdomar långt senare i livet. Foto: Shutterstock

Vaccination mot pneumokocker och haemophilus verkar ge barn skydd mot andra sjukdomar långt senare i livet. Foto: Shutterstock

Vaccin kan ge skydd mot problem senare i livet

Ny forskning visar att barn som drabbats av infektionerna pneumokocker och haemophilus har en ökad risk att långt senare i livet drabbas av bland annat psykiska problem. Detta tyder på att vaccination mot sjukdomarna ger barn ett bra skydd mot hjärnhinneinflammation och andra allvarliga infektioner, men att det även finns andra långsiktiga effekter.

Annons:

Vaccination mot pneumokocker och haemophilus ger barn ett bra skydd mot hjärnhinneinflammation och andra allvarliga infektioner. I en ny avhandling vid Umeå universitet visas även att barn som drabbats av dessa infektioner löper ökad risk att långt senare i livet drabbas av bland annat psykiska problem.

– Resultaten understryker vilken betydelsefull åtgärd för folkhälsan som barnvaccination faktiskt utgör. Det är ett viktigt besked både till föräldrar och till samhället, säger Urban Johansson Kostenniemi, doktorand vid Umeå universitet.

I sin avhandling vid Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet har han studerat hur hjärnhinneinflammation och andra allvarliga infektioner minskade i Västerbottens län efter att vaccination mot Haemophilus influenzae typ b och pneumokocker infördes.

Färre fall av hjärnhinneinflammation

Tidigare drabbades ett tiotal barn varje år i Västerbotten av hjärnhinneinflammation. Efter att man införde vaccination mot haemophilus minskade förekomsten av sjukdomen bland barn under fem års ålder med 82 procent. Senare infördes även vaccination mot pneumokocker, vilket minskade förekomsten av hjärnhinneinflammation med ytterligare 48 procent.

Hjärnhinneinflammation är en mycket allvarlig infektion som angriper hjärnan med stor risk för bestående handikapp och i värsta fall med dödlig utgång. Efter införande av vaccination sågs även en tydlig minskning av svår blodförgiftning, lunginflammation och andra luftvägsinfektioner.

Varannan drabbad av bestående skada

När man många år senare studerade patientjournaler för personer som drabbades av hjärnhinneinflammation som barn, visade det sig att upp emot varannan hade drabbats av någon form av bestående skada eller handikapp. Var tredje person som i barndomen hade haft hjärnhinneinflammation hade drabbats av någon forma av psykisk sjukdom. Problemen började ofta i de tidiga tonåren, och innebar ofta stort lidande för de drabbade.

– Det är kanske inte givet att koppla ihop psykiska problem i vuxenlivet med att inte ha fått vaccin i barndomen. Men hjärnan är vårt mest komplicerade organ, och infektioner tidigt i livet kan leda till att hjärnan skadas. Därför är det viktigt att göra vad vi kan för att skydda barnen och deras hjärnor, säger Urban Johansson Kostenniemi.

Vaccination

Idag erbjuds alla barn vaccination mot elva olika sjukdomar. Vaccination mot haemophilus infördes 1992 och pneumokocker 2009.

I studierna undersöktes förändringar i förekomst av bakteriell hjärnhinneinflammation och blodförgiftning under perioden 1986 till 2015 samt luftvägsinfektioner under perioden 2005 till 2014. För barn som drabbats av hjärnhinneinflammation studerades patientjournaler från att barnet skrevs ut fram till nutid.

Annons:

Källor:

Umeå universitet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: