Ange ditt sökord

Trots att årets vaccin är mindre effektivt än väntat rekommenderar man ändå att personer i riskgrupperna vaccineras. Foto: Shutterstock

Trots att årets vaccin är mindre effektivt än väntat rekommenderar man ändå att personer i riskgrupperna vaccineras. Foto: Shutterstock

Vaccin gav svagt skydd mot influensan

Att de influensavaccin som finns på marknaden matchar de virus som sprids under säsongen är viktigt för ge ett effektivt skydd. Nu visar det sig att årets influensavaccin kanske inte är så effektivt som man hade önskat.

Annons:

Anledningen tros vara att årets influensavaccin inte matchar viruset som härjar just nu. Riskgrupper bör ändå vaccinera sig. 

Matchar inte

Helene Englund är epidemiolog vid Folkhälsmyndigheten och säger till Dagens medicin att vaccinet i år inte matchar den cirkulerande stammen.

Anledningen är att influensavaccinet började tillverkas i februari förra året och sedan dess har virusstammen hunnit ändra sig när man nu påbörjat vacccinering.

Endast tre procent

Av de som vaccinerat sig tror man att endast tre procent löper lägre risk att få influensa. Trots det kan vaccinet ändå ha viss effekt.

Vaccinet kan nämligen fdortfarande mildra symtomen och skydda mot allvarlig sjukdom eller dödsfall. Därför rekommenderar man ändå att personer som ingår i riskgrupper vaccinerar sig.

Bör jag vaccinera mig

Det är främst om du är äldre eller tillhör en riskgrupp som du riskerar att bli allvarligt sjuk av influensa. Nästan alla som dör av influensa är över 65 år eller har underliggande risksjukdom. Därför rekommenderas framför allt riskgrupper samt äldre att vaccinera sig varje år. 

Till riskgrupperna räknas du som…

  • är äldre än 65 år
  • har en hjärt- eller lungsjukdom
  • har svårbehandlad diabetes med höga blodsockervärden
  • har nedsatt infektionsförsvar av annan orsak
  • har en kronisk lever- eller njursjukdom
  • är kraftigt överviktig
  • har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • är gravid i senare hälften av graviditeten
  • är barn och har flerfunktionshinder
Annons:

Källor:

Dagens medicin, Socialstyrelsen

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: