I februari är många föräldrar hemma för att vårda sina sjuka barn, vilket kallas “vab” (vård av sjukt barn). Det är vanligt att föräldrar kontaktar Läkemedelsupplysningen för råd om läkemedel som kan lindra sina barns förkylningssymtom. Ett generellt råd är att noggrant överväga om barnet verkligen behöver medicin. Om det är nödvändigt, är det viktigt att välja läkemedel med omsorg och att använda dem enligt rätt dosering.
Mediciner vid förkylning
Erik Stridh, enhetschef för Läkemedelsupplysningen vid Läkemedelsverket, berättar att de flesta samtal under förkylningstider handlar om avsvällande nässpray för nästäppa och behandling av feber. När det gäller barn är det också vanligt att föräldrar söker råd om hostdämpande medel.
Receptfria mediciner är avsedda för mildare besvär som lämpar sig för egenvård. Det är dock viktigt att komma ihåg att även om ett läkemedel är receptfritt, betyder det inte att det är helt riskfritt. Därför är det viktigt att följa den rekommenderade doseringen och användningstiden för medicinen.
Det alltid är bra att överväga om barnet verkligen behöver medicin. Feber är kroppens naturliga försvar mot infektion, och ibland är det inte i första läge nödvändigt att ge medicin för att sänka den. Varm dryck kan ofta ge lindring vid halsont, och många gånger hjälper vila och tålamod vid en förkylning.
Svårt att få tag i vissa mediciner
Nyligen har det varit en utmaning att få tag på febernedsättande läkemedel för barn. Läkemedelsverket uppdaterar dagligen prognoser för tillgängligheten av sådana läkemedel. Det finns flera alternativ när det gäller flytande febernedsättande för barn, men det kan vara svårt att få tag på suppositorier. Den lägsta styrkan, som används för de minsta barnen, förväntas vara tillgänglig igen i mitten/slutet av februari, medan andra styrkor kan vara tillgängliga något senare.
Tre råd till föräldrar vid förkylning
- Avvakta till en början: Man kan avvakta med att ta receptfria läkemedel för exempelvis febernedsättning och i stället låta barnet vila mycket. Annars välj receptfria läkemedel baserat på orsaken till barnets besvär. Läs också bipacksedeln noggrant för att säkerställa att medicinen är lämplig för ditt barn. Ålder, vikt, eventuella sjukdomar och andra mediciner kan påverka vilket läkemedel som är bäst lämpat.
- Ta inte för mycket: Kombinera inte olika mediciner på egen hand. Om ditt barn har så svåra besvär att en typ av smärtlindring inte räcker, bör du söka vård och få en professionell bedömning av varför barnet har ont.
- Följ bipacksedelns råd: Använd snabbverkande, avsvällande nässpray i högst 10 dagar. Annars är risken att nässprayen i sig kan orsaka en kronisk täppthet. Ett alternativ att prova kan vara nässpray eller näsdroppar med koksaltlösning. Även febernedsättande mediciner ska inte tas under längre tid än vad som står på bipacksedeln, då behöver man i stället konsultera en läkare.
Be om råd
Om du är osäker på vilken medicin som är lämplig för ditt barn, rekommenderas att du rådgör med sjukvården eller på apoteket. Läkemedelsupplysningen kan också svara på frågor om medicinens funktion, förvaring och eventuella biverkningar. Viktig information om läkemedlet finns också i bipacksedeln och på Läkemedelsverkets webbplats. För ytterligare råd och information om när du bör kontakta vården, besök 1177.se.