Ange ditt sökord

För att få diagnosen årstidsbunden depression ska man drabbas två år i rad och vid samma tid på året.  Foto: Shutterstock

För att få diagnosen årstidsbunden depression ska man drabbas två år i rad och vid samma tid på året. Foto: Shutterstock

Vårdepression – när ljuset har negativ påverkan

Dagsljuset är det många längtar efter när våren kommer, men det finns också de som påverkas negativt av solljuset. De blir nedstämda och drabbas av vårdepression.

Annons:

Upp till tio procent av befolkningen har så kallad årstidsbunden depression och drabbas då på hösten, vintern eller våren.

Så skiljer man på vanlig och årstidsbunden depression

En årstidsbunden depression beror troligen på att den biologiska klockan hamnar i otakt, vilket påverkar balansen, vissa hormoner och humöret. Det är dock bara en hypotes, om än den mest sannolika. Symtomen vid depression är att man tappar intresse för sådant som man vanligtvis tycker om, får sömnsvårigheter och en känsla av hopplöshet.

En årstidsbunden depression och en vanlig depression är liknande, men en årstidsbunden depression brukar inträffa vid en speciell tidpunkt på året. En annan skillnad är aptiten, den brukar ofta minska vid en vanlig depression medan den ökar vid en årstidsbunden depression.

Symtom ska finnas i två veckor

För att få diagnosen årstidsbunden depression ska man drabbas två år i rad och vid samma tid på året. Det kan dock vara svårt att själv kunna avgöra om det rör sig om en depression. Lisa Ekselius berättar att symtomen måste finnas i minst två veckor, och under den tiden göra att man inte kan fungera som vanligt, för att det ska kallas en depression.

Fungerar man bra trots sin nedstämdhet så räcker det i regel att ändra sitt livsstilstänk och se över sina levnadsvanor, menar Lisa Ekselius. Om det däremot är årstidsbunden depression så ska man i första hand söka hjälp hos sin husläkare, men går tankebanorna i att man inte längre önskar leva så ska man söka akut hjälp.

Symtom vid årtidsbunden depression

  • Ökad oroskänsla och ångest.
  • Koncentrationssvårigheter kan förekomma.
  • Sömnproblem och känsla av trötthet
  • Förändrad aptit, antingen tappar man matlusten eller börja tröstäta.
  • Minskad eller ingen sexlust.
  • Likgiltighet.
  • Man kan få obefogade eller mycket överdrivna skuldkänslor.
Annons:

Källor:

SVT Nyheter, 1177

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: