Världsmiljödagen firas årligen över hela världen den 5 juni sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Det är en dag för eftertanke kring hur vi väljer att leva våra liv. Dagen är ett initiativ och ett återkommande evenemang som drivs av FN:s miljöprogram (UNEP). Världsmiljödagens budskap är att vi alla är en del av lösningen. Vare sig du är en individ, en organisation, ett företag eller en regering så finns det många små steg du kan ta för att minska ditt ekologiska fotavtryck. Det är ett budskap som vi alla måste ta till oss, säger Ban Ki-moon, FN:s Generalsekreterare.
Covid-19-pandemin har påverkat den globala miljön positivt.
- Luftföroreningar av kväveoxid i Kina har minskat med 36 procent och kolkraftverkens kapacitet i landet har inte varit så låga på fyra år.
- Koldioxidutsläppen i Kina har minskat med 25 procent under slutet av februari jämfört med samma period förra året.
- Inrikesflyget i Kina har minskat med 70 procent. Flygavstängningarna och avbokningarna har minskat de globala koldioxidutsläppen från passagerarflyg med cirka 11 procent, tre miljoner ton koldioxid under de sista två veckorna i februari.
Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling vid Kungliga tekniska högskolan beskriver att i den mån pandemin orsakar minskad aktivitet hos folk så kommer även utsläppen att minska. Tyvärr tror han inte att man kommer att se någon större skillnad efter krisen. Risken kan istället vara att det sker en kraftig ökning av koldioxidutsläppen omedelbart efter krisen.
Jörgen Larsson, forskare på Chalmers med inriktning på styrmedel inom flygsektorn, menar att det finns en risk att pandemin tyvärr tar fokus från klimatet.