Ange ditt sökord

Tyvärr är tillgången till toalett ett privilegium som mer än 2,3 miljarder människor i världen saknar. Foto: WaterAid/Suzanne Porter

Tyvärr är tillgången till toalett ett privilegium som mer än 2,3 miljarder människor i världen saknar. Foto: WaterAid/Suzanne Porter

Världstoalettdagen 19 november

Tillgången till toalett är något vi i Sverige inte behöver tänka på, men för en tredjedel av världens befolkning ser det annorlunda ut. Avsaknaden av toalett är en global sanitetskris och något som Världstoalettdagen vill uppmärksamma. 

Annons:

Dagen instiftades redan 2001 av World Toilet Organization och blev 2014 en officiell FN-dag. 

Tillgång till toalett ett privilegium 

Det är lätt att ta toaletter för givet, att vi alltid ska kunna använda den när vi behöver och att varje hem har minst en toalett. Tyvärr är det ett privilegium som inte alla människor har. Var tredje människa i världen, det vill säga mer än 2,3 miljarder människor, saknar nämligen tillgång till toalett. 

Med det som grund uppmärksammas internationella världstoalettdagen varje år den 19 november. Att lösa den globala sanitetskrisen är avgörande för att stoppa spridningen av sjukdomar och skapa utveckling. 

Brist på sanitär hantering ökar smittspridning

Det kan vara svårt att förstå hur pass viktigt det är med tillgång till toalett och välfungerande sanitära system. Men vet man att ett gram avföring innehåller nästan en miljon bakterier och 10 miljoner virus så får man lite perspektiv. Utan sanitär hantering av avföringen ökar risken för spridning av sjukdomar via händer, vatten och mat.

Bara i Indien saknar 774 miljoner människor en toalett i hemmet och en halv miljard människor uträttar sina behov utomhus. Den avföring som hamnar ute i det fria skapar en sanitär och hygienisk katastrof. 

Värst drabbat sett till länder är dock Sydsudan där 93,3 procent av befolkning saknar toalett. Tätt där efter följer Niger och Togo med 89,1 respektive 88,4 procent av befolkningen.

Livsviktigt med tillgång till toalett

För barn under fem år är en av de vanligast dödsorsaken diarré orsakat av smutsigt vatten, dålig sanitet och bristande hygien. Om bara dessa faciliteter hade varit bättre hade en majoritet av dödsfallen kunnat undvikas och mer än 314 000 barns liv hade kunnat räddas varje år.

Man kan därför säga att tillgången till toalett är livsviktig för hälsa, överlevnad och samhällets utveckling. 

Var noga med vad du slänger i toaletten!

I Sverige har vi som tur var inte brist på varken toaletter eller rent vatten, men vi kan fortfarande bli bättre på att värna om det vi har. Exempelvis måste vi sluta kasta skräp i toaletten som inte hör hemma där. 

Låt världstoalettdagen påminna dig om att toaletten inte är någon papperskorg, där ska endast kiss, bajs och toalettpapper spolas ner. Tyvärr slänger många hushåll annat i toaletten också, ofta på grund av lathet eller okunskap. Men det är lätt att göra rätt, ställ bara in en papperskorg i badrummet där bomullspinnar, våtservetter och andra förbrukade hygienartiklar kan slängas, så gör du både dig själv och miljön en tjänst. 

 
Annons:

Källor:

WaterAid, Svenskt vatten, Sida

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: