Meningit, som är mer känd som hjärnhinneinflammation, är en mycket allvarlig och potentiellt dödlig sjukdom som kan orsakas av meningokocker. Även om det är relativt ovanligt drabbas cirka 50-100 personer i Sverige årligen av meningokocksjukdom som har en dödlighet kring 10 procent. För de som överlever är det inte ovanligt med livslånga komplikationer som dövhet, amputation, hjärnskador eller epilepsi. Temat för årets World Meningitis Day är också just det, livet efter hjärnhinneinflammation.
Hjärnhinneinflammation kan snabbt utvecklas och bli allvarligt
Invasiv meningokockinfektion kan initialt visa relativt vanliga symtom som feber, frossa, huvudvärk och kräkningar men kan på bara några få timmar utvecklas med en betydligt allvarligare sjukdomsbild.
Tidig läkarvård är avgörande för utgången av sjukdomen och med världsdagen är förhoppningen att öka kunskapen och att fler blir medvetna på symtomen i tid.
Tio procent bär på meningokockbakterien
Omkring tio procent av befolkningen bär på meningokockbakterien men endast i enstaka fall orsakar den sjukdom. Årligen drabbas cirka 50-100 personer i Sverige av sjukdomen som har en dödlighet kring 10 procent.
För de som överlever är det inte ovanligt med förödande livslånga komplikationer som dövhet, amputation, hjärnskador eller epilepsi. Statistiken visar att det är små barn under 1 år som är mest utsatta för sjukdomen, men även tonåringar 15-19 år och unga vuxna löper större risk att drabbas. På senare år är det också ett större antal äldre som insjuknat.
Sprids som luftburen droppsmitta
Meningokocker sprids främst som en luftburen droppsmitta, till de övre luftvägarna, exempelvis via nysningar och pussar. Därför drabbas oftast personer som vistas i miljöer med täta och nära kontakter, som familjeliv, på skolor och universitet eller i miljöer där man bor tätt inpå varandra. Sociala faktorer som fest, rökning, salivutbyte och så vidare ökar risken att smittas och därför ser man att tonåringar riskerar att drabbas mer frekvent. I en del länder, däribland grannlandet Norge, ges därför meningokockvaccin till just ungdomar.
Meningokockvaccin ingår idag inte i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige vilket gör att man själv får ta beslut om och betala för vaccinationen för att skydda sig själv och/eller sina barn.