Man vet inte vad som orsakar detta men möjligen spelar melatonin, ett hormon som styr vår dygnsrytm, en central roll när det kommer till depressionen under höst och vinter.
Symtom vid årstidsbunden depression
Om man drabbas av årstidsbunden depression som det kallas är det vanligt att man sover mer än vanligt, men ändå upplever extrem trötthet, att suget efter kolhydrater ökar och att man därför ökar i vikt.
Precis som för andra former av depression finns det en tumregel att vid mer än två veckor av nedstämdhet bör man kontakta vården.
Tips som hjälper dig tackla vintermörkret
Ljus. För att förebygga eller minska känslan av deppighet är det absolut bästa att vistas så mycket som möjligt i dagsljus och solljus. Det finns särskild ljusterapi men framförallt är det viktig att komma ut. Ta gärna en promenad vid lunchtid då det vanligtvis är som ljusast under vinterhalvåret.
Motion. Rörelse hjälper till att producera det humörhöjande hormonet serotonin. Så även om det kanske är kallare och mörkare utomhus, sitt inte bara stilla. Motion har visat sig hjälpa vid depression, både svårare och mildare former.
Ät nyttigt. Det kan uppstå ett sötsug och då gäller det att stå emot. Välj mat, mellanmål och annat som hjälper kroppen att må bra. Undvik stora mängder socker och hitta livsmedel som inte bara smakar gott utan även är fyllda av mineraler och vitaminer.
Det är ok att känna sig tröttare
Att känna sig tröttare under vinterhalvåret är faktiskt inte så konstigt. Kroppen saknar solljuset och man kanske sover mer än vanligt. Låt det vara så, acceptera känslan utan att känna besvikelse.
Använd de hjälpmedel som finns, såsom kost, motion och befintligt solljus och gör det bästa av situationen för att vända vinterdepp till vinterpepp.