Ange ditt sökord

Forskarna fann att kvinnor som åt högst andel fågel löpte lägre risk att drabbas av bröstcancer. Foto: Shutterstock

Forskarna fann att kvinnor som åt högst andel fågel löpte lägre risk att drabbas av bröstcancer. Foto: Shutterstock

Välj kyckling och minska risken för bröstcancer

Kött från kyckling, kalkon och anka sänker risken för bröstcancer visar en ny stor studie.

Annons:

Studien har publicerats i tidskriften International Journal of Cancer.

Följde matvanorna

I studien har forskarna vid National of enviromental health scienece i USA sammanställt data från över 42 000 amerikanska kvinnor. Kvinnorna var i åldrarna 35 till 74 år.

Totalt följde man kvinnorna och deras matvanor under sju års tid.

Högre cancerrisk med rött kött

Sedan tidigare vet vi att rött kött ökar risken för flera cancerformer, däribland tarmcancer och bröstcancer. I den aktuella studien fann forskarna att kvinnorna som åt mest rött kött hade 23 procent högre risk att drabbas av bröstcancer än de som åt minst rött kött.

Tidigare studier har inte visat lika hög korrelation mellan kött och bröstcancer.

Minskad risk hos de som åt fågel

Forskarna fann samtidigt att kvinnorna som åt högst andel fågel istället löpte 15 procent lägre risk att drabbas av sjukdomen än de som åt minst fågel. Resultaten stod sig även efter att man tagit hänsyn till faktorer som fysisk aktivitet, övervikt, alkoholkonsumtion, övriga matvanor och familjens historia av cancer.

Hur köttet tillagats spelade ingen roll. Däremot har tidigare studier visat att skinnet ökar cancerrisken, så det bör man ta bort.

Fakta Rekommendationer för köttkonsumtion

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man äter högst 500 gram rött kött och charkprodukter per vecka. För kyckling finns inga rekommendationer och ur såväl hälso- som miljösynpunkt är det alltså bra att ersätta en del rött kött med fågel – och gärna även med vegetabiliska livsmedel som grönsaker, rotfrukter, bönor, ärtor och spannmålsprodukter. De flesta svenskar väljer svensk kyckling, som man vet efterlevt uppsatta regler och lagar för djurhållning.

Annons:

Källor:

Medical News Today, Folkhälsoinstitutet 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: