Vid urinvägsinfektion är det vanligt att du känner dig kissnödig oftare än vanligt och att det svider när du kissar. Det är vanligt att man behandlar med antibiotika vid urinvägsinfektion men idag finns även förebyggande och kompletterande behandling som kan minska antibiotikautskrivningen.
Varför uppstår urinvägsinfektion?
När bakterier tränger in i urinblåsan via urinröret uppstår urinvägsinfektion. Oftast är det tarmbakterier som vi människor bär på. Fortsätter bakterierna högre upp i kroppen från urinblåsan upp till njurarna kan en njurbäckeninflammation uppstå vilket är en allvarligare form av urinvägsinfektion.
Kvinnor drabbas oftare än män av urinvägsinfektion eftersom kvinnors urinrör är kortare. I de fall män drabbas är ofta också prostatakörteln infekterad. När kvinnor når övergångsåldern ökar risken att drabbas av urinvägsinfektion på grund av att det kvinnliga könshormonet östrogen minskar, vilket ger skörare och tunnare slemhinnor. Rekommendationen från Läkemedelsverket är att vid återkommande urinvägsinfektioner hos äldre kvinnor bland annat använda lokal östrogenbehandling.
Har jag drabbats av urinvägsinfektion?
De allra flesta märker om de har drabbats av urinvägsinfektion. Täta trängningar, att du känner dig kissnödig ofta och att det svider när du kissar är bara några av symtomen. Du kan även uppleva att blåsan inte töms helt och att urinen är både grumlig och luktar illa.
Symtom vid urinvägsinfektion
- Du behöver kissa ofta.
- Du kan känna att det svider när du kissar och även precis efteråt.
- Du kan ha ont i nedre delen av magen över urinblåsan.
- Du kan känna dig lite småfrusen.
- Du kan ibland se att det finns lite blod i urinen.
- Äldre personer kan ibland bli förvirrade vid infektioner, även vid urinvägsinfektioner.
Man kan även uppleva smärta i nedre delen av magen och ett lätt illamående kan uppstå. Det är däremot ovanligt med feber.
Diagnos av urinvägsinfektion
Det är relativt lätt att ställa diagnos vid urinvägsinfektion. Dels bygger diagnosen på din egen upplevelse och redogörelse för dina besvär men framförallt används en urinsticka och en odling av urinen. För att urinprovet ska ge ett rättvisande svar är det viktigt att du innan årovet inte har tömt blåsan på fyra timmar.
Tranbärsjuice vid urinvägsinfektion – en myt
Inledningsvis är det många kvinnor som väljer egenvård vid urinvägsinfektion. Det finns många råd på nätet om hur man behandlar urinvägsinfektion och det förekommer ofta att man frågar vänner och bekanta. En klassisk myt är att tranbärsjuice hjälper vid urinvägsinfektion, något som inte är vetenskapligt belagt.
En okomplicerad urinvägsinfektion förväntas läka ut inom en vecka, så många får ingen behandling förutom råd om vätska och receptfria smärtstillande. Därför söker många sig till egenvård för att hitta något alternativ mellan läkemedelsbehandling och att bara vänta ut det.
Behandling vid urinvägsinfektion
Den vanligaste läkemedelsbehandlingen vid urinvägsinfektion är antibiotika. Kombinationen urinvägsinfektion och antibiotika är dock inte helt oproblematisk. Allt fler bakterier blir resistenta mot antibiotika och samtidigt är urinvägsinfektion relativt vanligt förekommande, och återkommande. Det finns idag receptfri behandling som påverkar i både tarm och blåsa och som tas redan tidigt när du känner symtom. Den här typen av behandling verkar genom att förhindra bakteriespridning till blåsan och kan användas för att både behandla pågående urinvägsinfektion och förebygga återfall.
Man ska vara medveten om att det inte ersätter antibiotikabehandling som fortfarande kan behövas beroende på hur allvarlig eller svår urinvägsinfektionen är. Är du osäker eller upplever svåra smärtor och feber ska du alltid kontakta vården för vidare vägledning och råd.
Goda råd för kvinnor
För dig som har drabbats av urinvägsinfektion är rådet att dricka mycket vilket bidrar till att du kissar oftare och då spolas blåsan igenom. Töm även hela blåsan när du kissar, då minskar risken för infektion. Tvätta underlivet endast en gång om dagen med ljummet vatten och kanske en oparfymerad olja, och torka alltid framifrån och bakåt vilket minskar risken att bakterier når urinröret.
De allra flesta drabbas någon gång av urinvägsinfektion, vissa oftare än andra, men det finns idag goda behandlingsalternativ som kan både förebygga och behandla, med eller utan antibiotika.