Ange ditt sökord

Hjärnstimulerande aktiviteter som att sjunga och att vara fysiskt aktiv, som att promenera, spelar en viktig roll för att förebygga demens. Foto: Shutterstock

Hjärnstimulerande aktiviteter som att sjunga och att vara fysiskt aktiv, som att promenera, spelar en viktig roll för att förebygga demens. Foto: Shutterstock

Unik studie: Ägna dig åt kultur – minska risken att drabbas av demens

Om du läser, sjunger, går på teater eller konsert och tar promenader kan det bidra till att minska risken att drabbas av demens senare i livet. 

Annons:

Det visar en ny studie från AgeCap, Centrum för ådrande och hälsa, vid Göteborgs Universitet. Studien publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Neurology.

Följde 800 kvinnor under 44 år

Studien, som baseras på Kvinnoundersökningen och H70-studierna i Göteborg, följde 800 kvinnor under 44 år. När studien startade år 1968 tillfrågades kvinnorna om hur aktiva de var när det gäller olika hjärnstimulerande och fysiska aktiviteter. Hjärnstimulerande aktiviteter delades in i fem olika områden: intellektuella aktiviteter, som att läsa, skriva och lösa korsord; konstnärliga aktiviteter som att sjunga i kör, spela instrument, gå på konserter eller teater; manuella aktiviteter, som att sy, sticka och sköta trädgården; föreningsliv; och religiösa aktiviteter.

Fysisk aktivitet delades in i tre grupper. Den första gruppen var helt inaktiv. I den andra gruppen ägnade sig deltagarna åt regelbunden fysisk aktivitet, som att promenera, bowla, och cykla, minst fyra timmar per vecka. Deltagarna i den tredje gruppen, hade regelbunden hård fysisk träning, som att jogga, spela tennis, simma och var aktiva i tävlingssport, minst tre timmar per vecka.

Halverad risk utveckla demens

Under 44 års uppföljning utvecklade 194 kvinnor demens. Oftast insjuknade de mer än 30 år efter att de tillfrågats om sina aktiviteter.

– Kvinnor i gruppen med flest hjärnstimulerande aktiviteter hade 34 procent lägre risk att utveckla demens och 46 procent lägre risk att utveckla demenstypen Alzheimers sjukdom än kvinnorna med lägst antal hjärnstimulerande aktiviteter, oberoende av hur fysiskt aktiva de varit, säger Jenna Najar, läkare och doktorand vid AgeCap och H70-studierna, vid Göteborgs universitet..

Studien fann även att gruppen med högst fysisk aktivitet hade 52 procent lägre risk att utveckla demens orsakad av kärlsjukdomar i hjärnan, oberoende av hur mentalt aktiva de varit. Alla resultaten var även oberoende av andra riskfaktorer för demens, så som högt blodtryck, låg utbildning och rökning.

–Resultaten visar att hjärnstimulerande aktiviteter, som att läsa, sjunga, gå på teater eller konsert, och att vara fysiskt aktiv, som att promenera, spelar en viktig roll för att förebygga demens i högre åldrar. Det är enkla och roliga aktiviteter som alla kan ägna sig åt samtidigt som de skyddar mot demens var och en för sig, säger Jenna Najar.

Viktigt hitta förebyggande åtgärder

– I och med att många tidigare dödliga sjukdomar går att behandla och förebygga, blir vi idag allt äldre. Även om ålder i sig inte är samma sak som att bli dement, så är ju ålder den största riskfaktorn för att bli dement varför också andelen dementa ständigt ökar. Det finns inte heller något läkemedel som botar eller förhindrar sjukdomsprogressionen, varför det är viktigt att hitta förebyggande åtgärder som kan förhindra eller försena sjukdomsuppkomsten, säger Jenna Najar.

Den aktuella studien visar att ju mer man tränade desto mer skyddad det mot demens, men det räcker att man rör sig lite mer än att sitta helt still för att det ska ge någon effekt. Detsamma gäller de hjärnstimulerande aktiviteterna.

– Du behöver inte skriva en roman. Det räcker att sjunga i kör en gång i veckan eller att läsa en bok i månaden, för att det ska ge en positiv effekt, säger Jenna Najar.

Lång uppföljningstid unik

Det unika med studien är bland annat den långa uppföljningstiden. Det är viktigt eftersom nedsatt aktivitet i sig kan vara ett tidigt tecken på demens.

– Tidigare studier har visat, att sjukdomsprocesser för demens börjar redan 20-30 år innan sjukdomen faktiskt etablerar sig. Därför är uppföljningstiden på mer än fyra decennier helt fantastisk. Då kan vi titta på kvinnors aktivitetsnivå i medelåldern och vara rätt så säkra på att aktivitetsnivåerna inte är påverkade av en sjukdomsprocess, säger Jenna Najar.

Det andra som är unikt med den här studien är att man har undersökt de hjärnstimulerande och fysiska aktiviteterna oberoende av varandra.

–Kvinnorna som var mentalt aktiva hade en minskad risk att drabbas av demens, oavsett hur fysiskt aktiva de varit.

Kulturella aktiviteter lika viktiga som fysiska

Det tredje som är speciellt med studien är att forskarna tittar på många olika demenssjukdomar och kan i sin studie visa att fysisk aktivitet verkar skydda mer vaskulära former av demens och att hjärnstimulerande aktiviteter verkar skydda mer Alzheimers sjukdom, oberoende av varandra.

– Den här studien visar ännu en gång att det finns många möjligheter att förebygga demens och att det kan vara lika viktigt att satsa på kulturella aktiviteter som på fysisk aktivitet för att bibehålla ett hälsosamt åldrande. Det är också intressant att det inte krävdes någon hög aktivitet för hamna i gruppen med lägre risk för demens, säger Ingmar Skoog, föreståndare för AgeCap, och ledare för studien.

Annons:

Källor:

Göteborgs universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: