De stolar som finns på marknaden i dag är både klumpiga och dyra, eftersom de bygger på sensorer som mäter kraften när man manuellt driver hjulen på rullstolen framåt.
– Vi ville se om det var möjligt att ta fram en lösning utan kraftsensorer, säger Daniel Petersson, vid Högskolan i Halmstad. Han och Jonas Johansson fick i sitt examensarbete uppdrag av företaget Decon Wheel i Hyltebruk, att se om det var möjligt att utveckla en lösning för trådlös dataöverföring mellan hjul och motor. Men i stället tog de fram ett helt nytt koncept för rullstolar med kraftassistans, som är det första i sitt slag.
– Det blev en mycket bättre lösning eftersom det kvittar vilken typ av hjul man använder, man kan få en snyggare design helt enkelt, säger Jonas Johansson. Vid rehabilitering och habilitering är det viktigt att röra på sig i den mån man kan och inte vara helt passiv, vilket är risken med en elektrisk rullstol.
– Systemet är relativt enkelt att installera på alla elektriska rullstolar. Det kontrolleras via ett reglerkort, där vi även har kopplat in bluetooth för trådlös överföring av data till en extern dator. Man kan också ställa in hur mycket systemet ska hjälpa till, säger Daniel Petersson, som ser flera möjligheter att vidareutveckla lösningen. Till exempel kopplas systemet i dag av och på via en knapp, men i framtiden kan man tänka sig en kontrollpanel med mer förfinade funktioner. Det finns även fler tänkbara användningsområden.
– Systemet skulle kunna passa för patientliftar på sjukhus eller när det gäller att förflytta tunga saker generellt. Framtiden får utvisa om vi ska titta på andra områden också, säger Jonas Johansson.