Ange ditt sökord

Tankar om att ta sitt eget liv drabbar ungefär 350 000 svenskar varje år och män står för 70 procent av de självmord som sker. Foto: Shutterstock

Tankar om att ta sitt eget liv drabbar ungefär 350 000 svenskar varje år och män står för 70 procent av de självmord som sker. Foto: Shutterstock

Undersökning: varje dag tar tre pojkar och män sina liv

Den vanligaste dödsorsaken bland män upp till 44 år är självmord och varje år är det över 1 000 av dessa personer som tar sitt liv i Sverige, vilket motsvarar tre personer per dag*. En så enkel fråga som ”Hur mår du, på riktigt?” kan därför göra stor skillnad.

Annons:

Självmordstankar är ingenting som vi vanligtvis talar högt om, så för att lyfta frågan om mäns självmord, bryta stigmat och öka kunskapen om varningssignaler lanseras initiativet Stör Döden för andra året i rad av Suicide Zero, Mind och Spes i samverkan med Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP).

Årligen har 350 000 svenskar tankar om självmord 

Tankar om att ta sitt eget liv drabbar ungefär 350 000 svenskar varje år och män står för 70 procent* av de självmord som sker, men det pratar vi nästan aldrig om. 

En undersökning från Novus visar också att män i större utsträckning än kvinnor saknar kunskap om vilka varningssignaler man som närstående ska vara uppmärksam på – signaler som dessutom kan skilja sig mellan män och kvinnor. 

Varningssignaler att vara uppmärksam på

Här är några exempel på beteenden eller livshändelser som kan vara varningstecken på att någon mår dåligt. 

  • Drar sig undan från vänner och familj samt tackar nej till att ses
  • Ointresse för saker som hen tidigare brydde sig om
  • Uttrycker en hopplöshet
  • Uppträder konstigt och blir arg utan orsak
  • Ökad alkoholkonsumtion eller användning av droger
  • Varit med om en svår livshändelse (exempelvis förlorat jobbet, dödsfall i personens närhet, separation)
  • Allvarlig sjukdom eller diagnos
  • Flyktingskap 
  • Pratar om självmord

Det börjar med samtalet – våga fråga!

I undersökningen uppger 1 av 4 att det inte går att hindra någon som har bestämt sig för att begå självmord, men den myten slår Niklas Andersson, projektledare för Stör Döden, hål på. Han säger i ett pressmeddelande att det finns goda möjligheter att påverka någon med självmordstankar och att allt börjar med samtalet. 

En så enkel fråga som att fråga hur någon faktiskt mår kan göra stor skillnad. Därför vill man med initiativet Stör Döden lyfta vikten av att prata med varandra och våga ställa de svåra frågorna.

Så stör du döden

Att prata och ställa frågor är en sak, men man måste också se till att verkligen lyssna på svaren. Lyssna utan fördomar och försök förstå varför din vän känner som hen gör. Det kan hända att du får höra saker som gör dig rädd, upprörd och osäker men försök tänka att det är ett tecken på att det finns förtroende mellan er och att personen vill ha hjälp.

Var den vännen som går att lita på och fråga om din vän behöver träffa någon professionell. Ifall någon berättar om sina självmordsplaner, men säger att du inte får säga något – tveka inte att kontakta vården. Om du misstänker att det är fara för personens liv, ring 112.

På www.stördöden.se finns flera handfasta tips och råd, varningstecken att vara uppmärksam på och hur du ska agera om någon i din närhet tampas med självmordstankar.  

*Statistik från Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP)

Fakta om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Mind, Spes och Suicide Zero mellan den 30 augusti – 4 september 2019. Totalt deltog 1 038 personer i undersökningen.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

  • SOS Alarm 112 Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112
  • Mind Självmordslinjen 90101 Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101 Chatt: chat.mind.se Mejl: [email protected]
  • Vårdguiden 1177 Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177 Webb: www.1177.se
  • Hjälplinjen Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/
  • Mindler Videobesök med psykolog för dig över 18 år. Webb: www.mindler.se eller ladda ner appen
  • Jourhavande präst Tel: 112, alla dagar 21–06 Chatt: Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
  • Jourhavande medmänniska Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06
  • Bris – barnens rätt i samhället Tel: 116 111, alla dagar 14–21. Vuxentelefon: 0771–505050, vardagar 9–12 Chatt, alla dagar 14–21: /www.bris.se
  • Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: