Den huvudsakliga orsaken till att vi är otrogna är attraktion till en annan person än vår partner.
Säger en del om personens syn på relationer
Det som skiljer en otrogen person från en trogen är att den trogna personen ser attraktionen som något naturligt men för den sakens skull inte behöver agera därefter.
Relationsexpert Jacqueline Joo säger till Metro att om vi väljer att följa vår lust och inte tänker på vad det kan få för konsekvenser, ja, då kanske det säger en del om personens syn på relationer överlag.
10 % har varit otrogna mot sin nuvarande partner
Undersökningen är utförd av YouGov på uppdrag av Metro. Den visar att var fjärde svensk har varit otrogen mot en tidigare partner och var tionden har varit otrogen mot sin nuvarande partner. Det tyder på att otrohet är ganska vanligt trots allt, kanske framförallt vid berusning.
Bekräftelse kan spela en viss roll i otrohet. Det triggar igång belöningssystemet i hjärnan och kommer man undan med otroheten och inte känner några skuldkänslor efteråt så finns det risk för upprepning, varnar Jacqueline Joo. Därmed inte sagt att ”en gång otrogen” nödvändigtvis blir ”alltid otrogen”, som devisen säger.
Normalt att känna attraktion till annan än sin partner
Av de tillfrågade var det 39 procent som svarade att attraktion var den bakomliggande orsaken till otroheten. Den näst vanligaste orsaken var att man inte var kär, vilket 19 procent svarade. Det följdes av 15 procent som inte tyckte att de fick sina behov tillfredsställda.
Att känna sig attraherad av någon annan än sin partner är normalt. Det intressanta med hur vi förhåller oss till just attraktion är att vi ofta tror att det är något som går över så fort vi hittar vår livskamrat. Jacqueline Joo klargör att så är det såklart inte, men det är nog den största lögnen som folk intalar sig.
Vi avslöjar sällan vår otrohet
Värt att notera är också att 55 procent av de som hade varit otrogna mot sin nuvarande partner inte planerade att berätta det för dem. Men huruvida man bör berätta eller ej är upp till var och en.
Det man kan börja med är att fråga sig själv varför. Det gäller att utvärdera sig själv, men också relationen.
Fakta om undersökningen:
- Genomfördes i YouGovs onlinepanel 13-16 mars 2015.
- 1514 personer har genomfört undersökningen i målgruppen kvinnor och män från 18 år och uppåt.
- Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.
- YouGovs onlinepanel i Sverige består av 60 000 förrekryterade kvinnor och män i åldrarna 18+ som vill delta i undersökningar. Panelen är en så kallad accesspanel.