Ange ditt sökord

Underlivsbesvär ökar hos unga kvinnor

Underlivsbesvär ökar hos unga kvinnor

Allt fler unga kvinnor drabbas av underlivsbesvär. Problemen yttrar sig som klåda, sveda, torra och irriterade slemhinnor, återkommande svampinfektioner, ibland urinvägsinfektioner samt irritation och smärta vid samlag. I värsta fall kan problemen leda till vulvavestibulit, samlagssmärtor som är så svåra att sex blir omöjligt.

Annons:

– Vi har sett en accelererande ökning sedan ungefär 15 år tillbaka, säger Eva Rylander, professor i obstetrik och gynekologi samt överläkare på Danderyds sjukhus. Det handlar alltså om en reell ökning, men också om att problemen börjar uppmärksammas, tack vare mycket skriverier kring frågan. Dessutom har vi sett att ökningen av samlagssmärta kryper allt lägre ner i åldrarna – många flickor är bara 17-19 år.

Hur många som lider av vulvavestibulit vet man inte riktigt. Men en intervjustudie gjord på fyra ungdomsmottagningar i Stockholm visade att var tredje flicka mellan 12 och 26 år brukar ha ont vid samlag. Men det är naturligtvis inte bara sexlivet utan även vardagslivet som påverkas av underlivsbesvär.

Sex utan lust och rakning vanliga orsaker

Underlivsbesvären som i värsta fall kan leda till vulvavestibulit beror på överansträngning av slemhinnorna. Det i sin tur beror på förändrade levnadsvanor när det gäller sex, hygien, rakning av underlivet, tajta kläder och stress, berättar Eva Rylander.

– Allt fler yngre kvinnor rakar sig. Två tredjedelar av de som går på gynekologundersökning hos oss är helt rakade i underlivet. Detta är en trend som uppkommit de 2-3 senaste åren, berättar Inga-Lill Backlund, barnmorska på Upplands Väsbys ungdomsmottagning. Rakningen innebär att underlivet utsätts för yttre påverkan då luftbarriären mellan trosa och underliv försvinner.

Vill vara alla till lags

Att ha sex när man inte vill påverkar också slemhinnorna. Exponeringen av sex och olika sexvanor i media har gjort att många unga flickor har sex utan lust. De tror att de måste ställa upp på alla varianter som det skrivs om och att sex är livsviktigt. Underlivet hinner inte bli förberett och tillräckligt svullet, säger Eva Rylander. Resultatet blir alltför stor friktion.

– Det är de duktiga, ambitiösa flickorna som ska ha koll på allt som drabbas hårdast, säger Inga-Lill Backlund. De vill vara till lags och fortsätter ha samlag fast det gör ont. Men den kanske vanligaste orsaken till underlivsproblem är att man tvättar sig för mycket och med irriterande tvålar.

– De rengörande ämnena, tensider, i till exempel duschtvålar är de vanligaste irriterande ämnena som kan framkalla torrhet och sveda. Detta är en starkt bidragande orsak till att slemhinnan blir överkänslig. Många kvinnor tvättar bort det skyddande fettlagret och det blir fritt fram för virus, bakterier och svamp (läs mer om underlivssvamp här), säger Eva Rylander.

Ändrade vanor hjälper/Stort behov av information

Underlivsbesvären är svåra att bli av med. Men det går att stoppa den onda cirkeln och utvecklingen mot vulvavestibulit. Inga-Lill Backlund har märkt att livsstilsvanorna är hårt rotade och svåra att ändra. Majoriteten av de flickor som söker hjälp på ungdomsmottagningen skulle behöva ändra sina vanor.

Många blir helt friska och av med problemet bara genom att ändra sina livsstilsvanor. Kvinnor med underlivsproblem får bristfällig hjälp. Problemen ligger mitt emellan gynekologernas och dermatologernas ansvarsområde.

– Vi har märkt både på responsen från våra kunder och i våra undersökningar att informations— behovet är stort, säger Andrea Strand, produktchef på ACO HUD. Det råder stor förvirring bland dessa kvinnor.

Idag uppmärksammas problemet allt mer av både läkarkår och media, vilket medför att ämnet inte är fullt lika tabubelagt och kunskaperna växer successivt. I och med detta ökar medvetenheten hos unga kvinnor. Det finns dock fortfarande mycket kvar att göra på området. Informationsspridning om hur livsstilen bidrar till problemets uppkomst är en viktig faktor. Den andra är att det finns säkra och milda intimvårdsprodukter anpassade för underlivet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: