Från början driven av inget annat än egen erfarenhet är hon idag en utbildad kostrådgivare som inte bara har varit med i tidning och tv utan även har givit ut hela trettio kokböcker som lästs av många människor. Och det här är bara början.
Behövde en förändring
Det är en grå novemberdag när Ulrika är ute med hunden som vi får oss en pratstund. Vädret kan väl sägas vara allt annat än strålande men det spelar ingen roll, för Ulrika konstaterar att det är skönt att ändå få lite luft. Det är just något i den smittsamma optimismen som har gjort Ulrika Davidsson till ett välkänt namn i de svenska hushållen, det och det stora leendet som pryder otaliga kokböcker.
-Jag började faktiskt min bana med bland annat marknadsföring på Tele2 och jobbade bland annat med Jan Stenbeck i Luxemburg och på kontoret i Sverige, i Kista. Privat hade jag man och barn och vi var precis som vilken annan familj som helst med allt vad det innebär.
Men det var någonting som skavde. Ulrika kände själv att hon gick med alldeles för många kilon och en känsla av att kroppen inte riktigt var med och mådde bra. Med en vikt på över 100 kilo bestämde hon sig till slut för att ta tag i vad som hade blivit ett problem i tillvaron, vikten.
-Jag behövde förändra något och till min hjälp tog jag Atkins-dieten som den hette då. Inget socker och inga kolhydrater. Idag pratar man mer om LCHF men i början av 2000-talet fanns det varken särskilt mycket kunskap eller alla de olika varianter av dieter och livsstilsförändringar som finns idag. För mig har intresset för hälsa ändå funnits där och jag kände att jag behövde göra någonting åt min situation. Det här hjälpte mig att inte bara gå ner i vikt utan även att inse hur mycket, och lite, som krävs för att genomföra en bestående förändring.
Hälsokostbutik ledde till första kokboken
Och förändringens vindar blåste inte bara på tallriken utan även i yrkeslivet. Ulrika lämnade det stora telekombolaget för att starta en hälsokostbutik på Kommendörsgatan i Stockholm. Till skillnad från många andra hälsokostbutiker låg fokus på mat och livsmedel.
-Det är faktiskt inte så länge sedan som det var svårt att hitta fullkornspasta, quinoa och liknande basvaror i vanliga livsmedelsbutiker. I min butik försökte jag lyfta fram dessa och baserat på min egen erfarenhet hitta produkter som passade med det jag ville ha. Jag drev butiken i fem år och skapade även en egen kundklubb med föreläsningar och event för kunderna.
Ett sådant event kom att innebära en stor förändring för Ulrika. Det fanns en del information om dieter men inte alls i den utsträckning som det finns idag. En av de tidiga frontfigurerna för den omtalade GI-metoden är Ola Lauritzson. Ulrika kom i kontakt med Ola och bjöd in honom som föreläsare i butiken, något som kom att mynna ut i en helt ny inriktning för Ulrika.
-Ola hade skrivit en bok om GI men förlaget efterfrågade recept. Jag sa att jag kunde tänka mig att ställa upp med recept, jag lagade redan en massa mat hemma. Innan jag visste ordet av skrev jag på ett bokkontrakt och vilken bok sen! Eftersom det inte fanns så mycket böcker med recept i Sverige så var boken redan innan den var tryckt förbeställd i en massa exemplar. Dessutom sålde den fantastiskt bra när den väl kom ut. Det här var verkligen en start på någonting nytt för mig, för jag hade inte en tanke på att skriva en bok innan.
Nyckeln till livsstilsförändring
Med en boksuccé i ryggen kunde Ulrika lägga till kokboksförfattare till sitt CV. Och fler böcker skulle det bli genom åren, närmare bestämt ett trettiotal. Böckerna avhandlar olika former av kost och recept med inspiration och motivation, något som är viktigt att förmedla menar Ulrika.
-Idag har tiderna förändrats och vi pratar inte längre bara om dieter, måste jag säga. Istället pratar vi om livsstil, och det var vad jag gjorde för ett antal år sedan. Jag förändrade min livsstil och gjorde ett medvetet val. För att göra det valet behöver vi bli mer medvetna om vad det är som måste förändras, och hitta den där motivationen till förändring.
Det blir tydligt att det finns nycklar för livsstilsförändring och att de ligger hos en själv, vilket de allra flesta är medvetna om. Samtidigt har många svårt att göra förändringar i sin livsstil och man kan undra vad det beror på.
-Motivationen är nyckeln. Tyvärr får många tillgång till den nyckeln alldeles försent, till exempel om man blivit utbränd eller fått någon sjukdom. Vi måste arbeta mer förebyggande, från individnivå till samhället i stort. Det är synd att det måste gå för långt innan man kan känna sig redo för en livsstilsförändring och därför är det så viktigt att känna sig motiverad.
Förändring kräver kunskap
I Ulrikas kokböcker är det inte alltid bara recept, utan också inspiration. För Ulrika menar att det inte bara handlar om att förändra maträtter utan också synen på mat, hälsa och livet. Och för att nå dit krävs inte bara motivation och inspiration utan även kunskap.
-Vi kan känna oss hur motiverade och inspirerade som helst men om vi inte har kunskapen i vad som behövs göras, då blir det svårt. Till exempel pratar vi idag mer om livsstilsförändringar på individnivå, alla mina förändringar behöver inte vara bra för någon annan, sättet du äter kanske passar bäst för just dig och så vidare. Ta en sådan sak som socker. Alla vet att det är onyttigt att äta för mycket socker men fram tills för några år sedan tänkte alla på socker i form av godis. Där har jag verkligen stått på barrikaderna för att förmedla kunskapen om att socker finns i många av våra livsmedel idag, så även om du väljer bort godis får vi i oss otroligt mycket socker. Det här är kunskap, kunskap som hjälper till att förändra.
Många av böckerna avhandlar olika former av livsstilar och frågan är, kan man verkligen stå bakom alla former på en och samma gång.
-Varje bok som jag skriver, varje livsstil som jag väljer att omfamna och dela med mig av, har jag själv tagit del av. För hur ska jag annars veta vad jag ska skriva, och förstå de som tar sig an det jag skriver. Det är viktigt för mig att inte vara någon trendsättare som vänder kappan efter vinden utan en inspiratör som vet vad jag pratar om.
Med rätt balans är det lättare att lyckas
Som utbildad kostrådgivare möter Ulrika dagligen personer som vill förändra något i sitt liv och som har tagit aktiva beslut. Samtidigt är det många gånger svårt i ett allt snabbare samhälle att hitta rätt och många känner en stress över risken att misslyckas.
-Det finns olika teorier om hur man genomför en förändring, några talar om att man konsekvent måste hålla det i trettio dagar, andra i sextiosex dagar. Oavsett tidsperiod så är jag övertygad om att det behövs kontinuitet för att förändra ett invant beteende och göra en skillnad. Under en period kanske du måste vara hårdare mot dig själv för att lyckas och få resultat i slutänden. Och apropå misslyckande och som många säger ”fuskande”, det är inte så det fungerar, alla delar i livet får plats, det handlar bara om hur du balanserar dom. Året har 365 dagar och om vi under 65 dagar av dessa skulle ge oss själva tillfällen att lyxa till tillvaron så är det helt okej. Tyvärr lever de allra flesta idag efter att 300 dagar om året leva ohälsosamt och under 65 dagar, kanske mindre, satsa på att vara hälsosam. Det håller inte.
Som förälder menar Ulrika att det också är föräldrarnas ansvar att inspirera och motivera kommande generationer till att leva gott och hälsosamt.
-Det krävs en insikt för att förstå vad vi människor behöver. Insikten kan hjälpa oss på vägen och förvandlas till motivation som bidrar till en livsstilsförändring. Vi var också en familj som lagade halvfabrikat, jag vägde mer än vad som var hälsosamt och insikten om behovet av förändring har tagit mig dit jag är idag.
Mål: att hjälpa människor må bra
Det finns människor som har en stark och positiv energi och som genom den energin kan inspirera andra. Ulrika är en sådan person, som genom ett starkt engagemang för människors hälsa har hjälpt till att skapa nya möjligheter genom kokböckerna, inspirationskvällarna och nu även sin egen hemsida där hon ger kurser, delar med sig av recept och stöttar de som vill förändra någonting i sitt liv.
-Mitt mål i allting jag har gjort, och gör, är att hjälpa människor att må bra. Det ska genomsyra allting jag gör och allting jag kommer att göra. Jag får mycket energi från alla positiva berättelser som människor delar med sig av och det är helt otroligt när andra vill och kan dela med sig av detta. Sen, förutom att inspirera andra, så älskar jag att laga mat och visst är det otroligt att jag har förmånen att göra båda dessa saker i mitt yrkesliv. Jag hade aldrig en tanke på att jag kunde livnära mig på det här när jag började och nu är jag här.
Med en ny kokbok på väg redan i december och den stora mat- och dryckesmässan i Älvsjö runt hörnet så står det aldrig stilla i Ulrikas liv. Förmiddagen har varit vigd åt möten och nu blir det en stunds återhämtning innan morgondagens schema sparkar igång. Framöver är fokus på att fortsatt digitalt också fortsätta att motivera andra och med en kundnöjdhet på nittiosju procent och engagerade deltagare i de olika programmen känns det som ett självklart val.
Visst är det tur att det finns personer som Ulrika som kan inspirera många, som i sin tur kan inspirera ännu fler.
Ulrikas tips:
Ta kontrollen! Genom att ta kontrollen över vad vi äter får vi bättre möjligheter att ta aktiva beslut. Det gäller såväl frukost som lunch, middag och mellanmål. Om du tar kontrollen över vad du handlar, lagar och stoppar i dig – så är det ett steg på väg mot en stor livsstilsförändring.
Mindre socker! Det finns idag socker i det mesta, inte bara godis. Genom att bli medveten om vad du handlar, och vad det innehåller, och också börja laga mer på egen hand istället för att handla halvfabrikat kan du bidra till att minska ditt sockerintag.