Det visar forskning från Linköpings universitet.
Dosimeter
För att mäta och indikera vilken stråldos en person som exemeplvis jobbar vid ett kärkraftverk utsätts för bär de anställa en dosimeter.
Vid en eventuell olycka är informationen om stråldosen du utsatts för viktig för att rätt behandling snabbt ska kunna sättas in.
Enklare lösning
Vid en eventuell olycka där allmänheten utsätts för radioaktivitet krävs dock enklare lösningar. Det är, menar forskarna bakom studien, inte rimligt att alla människor bär med sig dosimeter.
Man beslöt sig därför att titta närmare på vardagliga saker många bär i fickan eller väskan för att hitta material i och omkring kroppen där man skulle kunna upptäcka och mäta strålning efter att man blivit utsatt.
Tuggummi kan rädda liv
Av en slump testade forskarna tuggummi och upptäckte att när sötningsmedlet xylitol i tuggummit bestrålas bildas ämnen som kan spåras flera dagar efter händelsen.
Det som händer är att när xylitol träffas av joniserande (radioaktiv) strålning uppstår så kallade fria radikaler som bevaras i det kristallina materialet och som sedan kan läsas av, även lång tid efter själva strålningstillfället.
Mätning av stråldos livsviktig
Forskarna ser många användningsområden, till exempel i samband med kärnkraftsolyckor eller möjliga terrordåd då man snabbt måste kunna mäta stråldosen hos ett stort antal människor.
Om några människor då haft tuggummin i fickan kan man genom att mäta stråldosen i tuggummit sätta in korrekt medicinsk behandling på en gång och snabbare lokalisera de som har störst vårdbehov.