Ange ditt sökord

Trio delar på Nobelpriset i medicin – för kunskap kring vår “inre klocka”

Trio delar på Nobelpriset i medicin – för kunskap kring vår “inre klocka”

Jeffrey C Hall, Miachel Rosbash och Michael W Young tilldelas årets Nobelpris i medicin och fysiologi. De tre amerikanerna delar på priset för att de har kunnat förklara hur vår inre klocka funkar, forskning som har med dygnsrytmen att göra.

Annons:

Upptäckterna som står bakom årets Nobelpris kan till exempel användas för att förklarar fenomenet jetlag och hur vi påverkas av sommar- och vintertid. Priset delas ut för 108:e året i rad och prissumman, nio miljoner svenska kronor, delas mellan de tre pristagarna. 

Studerade bananflugor

De tre pristagarna har alla varit verksamma vid en rad prestigefyllda universitet och forskningscenter i USA. Jeffrey C. Hall, 72, är pensionerad forskare inom genetik och beteendeforskare, främst hos bananflugan. Genom sin forskning med bananflugor upptäckte han den inre biologiska klockan som inte påverkas av dagsljus. Michael Rosbash, 73, amerikansk forstare och genetiker. Michael W. Young, 68, är en amerikansk sömnforskare som under de tre senaste decennierna studerat  mönster av sömn och vakenhet hos bananflugan. 

Forskningen kring vad som styr vår dygnsrytm påbörjades redan för ett fyrtiotal år sedan, på 1970-talet.

Nobelkommiténs motivering

Forskarnas upptäckt handlar om den “inre klockan”. De tre pristagarna har lyckats förklara hur människor, djur och väster påverkas av dygnets faser, och hur människor anpassar fysiologin efter de olika faserna. Ett exempel är hur människan påverkas vid jetlag.

Så här förklarar Nobelkommittén priset i ett pressmeddelande: “Livet på jorden är anpassat efter vår planets rotation. Att levande organismer har en biologisk klocka som kan förutsäga och anpassa deras biologi till dygnets regelbundna växlingar har sedan länge varit känt, men hur fungerar ett sådant urverk? Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young lyckades lyfta på locket till cellernas inre klocka och kunde visa hur den fungerade. Deras upptäckter förklarar hur växter, djur och människor optimerar sin fysiologi så att den är väl förberedd inför dygnets olika faser.”

Fundamental upptäckt

Nobelkommittén har fått tag i två av de tre pristagarna. Michael Rosbach reagerade så här när han fick beskedet via telefon: “You are kidding me!” Michael Rosbach och hans kollegor som han delar priset med tilldelas detta i samband med den årliga prisutdelningen i Konserthuset den 10 december. 

Camilla Sjögren, ledamot i Nobelkommittén säger i en kommentar att forskarnas upptäckt är fundamental och kan hjälpa oss att bättre förstå varför vi fungerar som vi gör. Den kan också ge oss bättre svar på frågor om vad det är som orsakar sömnlöshet.

Fakta vår inre klocka

Fysiologi kräver att vi anpassar oss och förbereder oss för dygnets olika faser. Vi behöver en självgående inre klocka som styr funktioner som sömn, hormonnivåer, kroppstemperatur och ämnesomsättning. Vårt välbefinnande hänger på att vi behåller vår rytm från exempelvis olika tidszoner, annars drabbas vi av jetlag. Forskningen har visat på samband som tyder på en väl fungerande dygnsrytm är viktigt för vår hälsa.

Fakta Nobelpriset i medicin eller fysiologi

Pristagarna utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet. Det är 50 valda ledamöter som är professorer vid Karolinska Institutet. Så här går det till när priset i fysiologi eller medicin delas ut:  

  • Nobelförsamlingen utser ett arbetsutskott, Nobelkommittén, som sköter förarbetet. 
  • Företrädare för det medicinska vetenskapssamhället inbjuds att föreslå kandidater. 
  • Nobelkommittén bearbetar de inkomna namnförslagen innan den presenterar förslagen för Nobelförsamlingen. 
  • Nobelförsamlingen fattar beslut. 

Prisutdelningen äger rum i Konserthuset den 10 december varje år. Prissumman är 9 miljoner kronor som pristagarna delar lika.

Annons:

Källor:

Nobelpriset, TT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: