Ange ditt sökord

Tredje dos till äldre och riskgrupper rekommenderas och vid fortsatt ökad smittspridning även vaccination för 12-15-åringar. Foto: Shutterstock

Tredje dos till äldre och riskgrupper rekommenderas och vid fortsatt ökad smittspridning även vaccination för 12-15-åringar. Foto: Shutterstock

Tredje dos till äldre rekommenderas

Nu rekommenderas en tredje dos covid-19-vaccin till äldre och utsatt sjukvårdspersonal inom nio månader efter den andra dosen. Även vaccination av barn 12 till 15 år kan bli prioritet.

Annons:

Den snabba spridningen av deltavarianten av coronaviruset i kombination med att äldres nivåer av antikroppar sjunker relativt fort gör nu att Kungliga vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19, nu rekommenderar en tredje dos till äldre och utsatt sjukvårdspersonal inom nio månader efter den andra dosen.

– Det kan vara viktigt att särskilt prioritera dem som fick Astra Zeneca-vaccinet tidigt i våras som visat sig ge lägre antikroppsnivåer. En påfyllnadsdos med ett mRNA-vaccin i denna grupp har visat sig öka antikroppsnivåerna avsevärt, säger Jan Holmgren, vaccinforskare vid Göteborgs universitet och medlem i expertgruppen.

Vaccination av barn

Om smittspridningen fortsätter öka under hösten rekommenderar även Kungliga vetenskapsakademiens expertgrupp vaccination av barn 12 till 15 år.

Ökad risk för nya mutationer

Expertgruppen har sammanfattat internationell forskning om vaccinernas skyddseffekt. I en rapport beskriver de grupper som särskilt bör skyddas, däribland vissa immunbristpatienter. Det kan röra sig om personer i åldrar ned till 12 år, i vissa fall ännu yngre. Man önskar även se en ökad vaccinationstäckning både i Sverige och internationellt.

– Pandemin är global och det som händer i andra länder påverkar oss i Sverige. Hög smittspridning ökar risken för uppkomsten av nya virusmutationer. Vi behöver bevaka de olika varianterna, särskilt de som visar sig ha nya biologiska egenskaper, säger Gunilla Karlsson Hedestam, vaccinimmunolog vid Karolinska Institutet.

Annons:

Källor:

Läkartidningen

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: