Det visar en studie från USA som presenterades under det amerikanska sociologiförbundets årsmöte den 22 augusti 2016.
Ska inte välja tråkigt första jobb
Som ung och ny på arbetsmarknaden är det lätt hänt att vara ivrig och ta första bästa jobb som kommer i ens väg. Men om man ska tyda den amerikanske studien så är det viktigt att man inte stannar kvar på ett jobb som man inte tycker är roligt. Känner man sig missnöjd i början av sin karriär kan det nämligen orsaka sämre hälsa senare i livet.
Missnöjda blev lättare deprimerade
I studien har forskarna låtit undersöka 6 500 amerikaners yrkesliv sedan 1979, från att de var i tonåren till idag. Under samma period undersöktes deras hälsa.
Det visade sig att de som hela tiden var missnöjda med sina jobb i 20 till 30-årsåldern, vilket var nästan hälften av deltagarna, hade flera hälsorelaterade problem vid 40 årsåldern.
Förutom att tampas med sömnproblem så blev dessa personer också lättare deprimerade. De kunde oftare lida av överdriven oro än de som varit mer nöjda med sina första arbeten. Dessutom var det högre sannolikhet att de som var missnöjda med sitt jobb hade blivit diagnosticerade för emotionella problem.
Även fysiska hälsan påverkades negativt
Man såg också att den fysiska hälsan hos de som var missnöjda var sämre än hos de som trivdes på sina arbeten, de missnöjda drog till exempel på sig fler förkylningar. Den stora skillnaden mellan grupperna var dock den mentala hälsan.
Något som studien emellertid saknar är ett säkerställt orsakssamband. Man vet alltså inte varför ett tråkigt jobb tidigt i karriären har denna påverkan på hälsan. Det vi vet är däremot att man ska välja ett jobb som man tycker är roligt och som man trivs med – något som man såklart helst ska känna under hela ens arbetsliv.