Benskörhet går även under namnet osteoporos. Den klassas som en folksjukdom, vilken medför ökad risk för benbrott.
Träning bra för skelettets tillväxt
En studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att fysisk träning i ung ålder motverkar risken för framtida benbrott genom att det förbättrar skelettillväxten. Skelettets styrka avgörs tidigt i livet, varför fysisk aktivitet vid ung ålder är bra. Benmassan får då chans till en god utveckling och risken att drabbas av benbrott som äldre minskar.
Särskilt viktigt för skelettets tillväxt är det om man tränar före och under puberteten. Det är något som tidigare forskning har kunnat visa. Enligt den aktuella studien är det även nyttigt med träning i tjugoårsåldern, om man vill undvika benbrott senare i livet.
Förbättringar i flera kroppsdelar
Genom studier av 833 män kom forskarna fram till att de män som ökade sin fysiska aktivitet mellan 19 och 24 års ålder, även ökade bentätheten i olika delar av kroppen. Däribland syntes förbättringar i ländryggen, höften, armen och underbenet. Samtidigt fick den grupp män, som under samma period minskade sin fysiska aktivitet, märkbart skörare skelett.
Skelettet i överarmar och ben blev dessutom större och grövre hos de män som ökade eller bibehöll sin aktivitet. Detta talar för att träning hjälper till att förbättra bentillväxten, vilket troligen även reducerar risken att drabbas av benbrott som äldre.