Det finns en hel del man kan göra för att undvika att bli sönderbiten av insekter, såsom mygg. Blir man biten ska man undvika att klia på insektsbetten. Om man ändå kliar sönder betten kan det vara bra att rengöra med lite sårtvätt eller tvål och ljummet vatten. Här kommer fler tips för att undvika insektsbett inför semestern.
Råd för att undvika myggbett
- Undvik skuggiga platser och områden med stillastående vatten där myggorna trivs som bäst.
- Ska man vistas i ett insektstätt område är det bra att tänka på klädseln och använda långärmat och långbyxor. Klä dig gärna i vita eller ljusa kläder då myggor drar sig till mörka färger. Myggor föredrar speciellt bar och tunn hud. Var noga med att täcka handleder och vrister.
- Om du använder insektsmedel – applicera måttligt och undvik sår, irriterad hud, ögon och mun. Myggmedel finns i olika genomföranden såsom spray, gel, roll-on eller stick. Det ska smörjas in noga på oskyddad hud där du riskerar att bli stucken och ska bara användas på begränsade områden. Inte över hela kroppen. Använd inte myggmedel under kläderna och om du bär tunna kläder spraya i stället medel utanpå kläderna. När skyddet inte längre behövs, tvätta av med tvål och vatten.
- Tänk på att svettdoft drar till sig myggor och försök att planera in kvällsbadet innan det börjar skymma.
- Använd myggnät på barnvagnen.
- Om du blir stucken – försök att undvika att klia! På apotek kan man hitta produkter som hjälper till att lindra den värsta klådan och på så vis undvika ytterligare infektioner. Alsolgel, hydrokortison och aloe vera kan lindra kliande bett, och en lokalbedövande salva kan också hjälpa. För barn över 12 år kan även antihistamin-/allergitabletter användas mot klådan.
- Var uppmärksam vid bett på känsliga ställen. Att vara allergisk mot insektsbett kan ibland vara riktigt farligt, detsamma gäller om man blir stucken i exempelvis tunga, svalg eller munhåla. Om allmäntillståndet försämras hastigt ska man söka vård direkt.
Vid fästingbett
- Om du har blivit fästingbiten ska den tas bort så fort som möjligt. Då kan du minska risken för att bli smittad av till exempel borrelia. Använd en pincett och ta ett fast grepp om fästingen så nära huden som möjligt. Dra fästingen rakt ut. Efteråt tvättar du rent området med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Ha koll på huden där du blivit biten under några veckor. Om huden vid bettet får en rodnad som blir större än 5 cm ska du kontakta din vårdcentral.
Råd för att undvika getingstick
- Om man håller sig lugn när det kommer en geting minskar risken att man blir stucken till följd av att man gör plötsliga rörelser.
- Undvik att gå barfota, då getingar kan krypa runt på marken.
- Ta bort de bon som är nära bostaden. Var försiktig när du gör det och försök inte att ta bort getingbon om du lider av insektsallergi.
- Var försiktig med mat och dryck utomhus, då getingar gillar socker. Håll ett extra öga på flaskor och burkar. Exempelvis dras getingar till söt dryck och då kan stick lätt uppstå i munnen vilket är farligare än på andra ställen av kroppen, ifall svullnad sker.
- Undvik att ha mångfärgade, blommiga kläder under getingsäsongen. Getingar dras till färger.
Om du blivit stucken av en geting
- När man fått ett getingstick kan det hända att gadden sitter kvar i huden. Gadden har en giftblåsa som kan fortsätta föra in gift i huden under någon minut, även om getingen inte sitter kvar. En bra metod för att få bort en gadd är att skrapa bort den med nageln eller en matkniv.
- Kallt vatten eller en isbit (ett bra tips att linda in isen i en handduk) kan vara ett bra sätt att mildra smärtan och svullnaden på platsen man blivit stucken. Smärtstillande, kylande eller lokalbedövande krämer och salvor kan hjälpa mot klådan och svedan.
- Sätt gärna ett plåster över getingsticket för att undvika eventuella infektioner.