Ange ditt sökord

Tips om man har en skotträdd hund är att ge hunden en trygg plats i hemmet och gå ut på promenad i god tid innan smällandet börjar. Foto: Shutterstock

Tips om man har en skotträdd hund är att ge hunden en trygg plats i hemmet och gå ut på promenad i god tid innan smällandet börjar. Foto: Shutterstock

Tips för skotträdda hundar

Nyårsafton må vara en kväll att fira, men för många hundar är alla fyrverkerier och smällare en ren skräckupplevelse. Så här kan du göra kvällen tryggare för din fyrbenta vän.

Annons:

Att ge hunden en trygg plats i hemmet och gå ut på promenad i god tid innan smällandet börjar är små saker som kan göra stor skillnad för en skotträdd hund. Om möjligt, och om du har en hund som upplever mycket besvär, kan du behöva ta dig någonstans dit det inte finns några smällare eller fyrverkerier för att på så vis underlätta för din hund att klara sig igenom nyårsaftonen.

Skotträdda av två anledningar

Hundar är rädda för smällare och höga ljud av två anledningar. Den ena anledningen är att rädslan och oron har nedärvts via avel. Den andra anledningen är att hunden tidigare har varit med om något otäckt i samband med höga och skrämmande ljud. I vissa fall kan man träna bort denna oro och rädsla.

– Om hunden har varit med om något otäckt, och därför blivit rädd, så är chansen större att man lyckas med träningen än om rädslan är genetiskt, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Enkla övningar mot ljudrädsla

En ung hund som inte har visat någon rädsla kan få en bra förberedelse genom att träna med olika typer av ljud. Genom att presentera olika ljud i samband med positiva händelser förbättras hundens möjligheter att tåla ljudet utan att bli rädd.

– Varje gång hunden ska få sin mat kan man till exempel försiktigt börja med att bullra med kastrullerna i köket. Fortsatt sedan att prova dig fram med olika typer av ljud i samband med en positiv händelse, säger Patrik Olsson.

När det gäller hundar som redan är rädda gäller egentligen exakt samma sak, men att man tar det mycket mer försiktigt från början av träningen och är mycket uppmärksam på hunden så att träningen ger ett positivt resultat.

Var vaksam så du inte förvärrar rädslan

Som i all bedömning av olika träningstekniker så måste man se från gång till gång att träningen går åt rätt håll. Och när man försöker träna bort just rädsla är detta extra viktigt. Till exempel: Du ska ge hunden mat. Du knackar ihop två kastruller kort innan du ställer ner maten. Hunden reagerar men tar sin mat efter en liten stund. Dagen efter vägrar hunden att gå in i köket. Då går träningen åt fel håll och man bör avbryta denna träning omedelbart.

Tänk på vid ljudträning:

  • Presentera olika ljud successivt.
  • Låt det ta tid att vänja hunden vid höga ljud.
  • Rusta dig själv med tålamod och uthållighet.
  • Slamra, var högljudd i samband med något som hunden tycker om.
  • Belöna hunden när det går framåt,
  • Avbryt träningen och börja om försiktigt om hunden visar rädsla.

Förbered en trygg plats i hemmet

Det bästa är om du har möjlighet att förbereda nyårsnatten i god tid. I så fall är ett bra tips att göra i ordning ett rum som saknar fönster, eller ett rum som har bra ljus- och ljudisolering. Se sedan till att vänja hunden vid rummet några dagar innan nyårsafton. Försök göra rummet till en trivsam plats för hunden genom att få den att associera det med något positivt, exempelvis genom att bjuda på tuggben eller hundgodis. I rummet placerar du hundens bädd och sätter på musik som dämpar ljuden från fyrverkerierna. 

Fler tips är att:

  • Rasta hunden dagtid innan det börjar smälla för mycket.
  • Undvika att ha hunden lös dagarna kring nyår.
  • Märka halsbandet med adress och telefonnummer för säkerhets skull.

Olika hjälpmedel för skotträdda hundar

På apoteken finns även så kallade adaptil-halsband som kan hjälpa oroliga hundar. Det är ett halsband med lugnande feromoner som kan motverka att hunden går upp i stress. Andra hjälpmedel kan vara att klä hunden i en bodywrap eller thundershirt under själva nyårstimmarna. Det är ett åtsittande täcke eller plagg som har ett milt tryck över bålen, vilket kan ge en lugnande effekt. 

Har man en riktigt rädd hund så kan det vara en god idé att söka veterinären och be om att få lugnande medicin på recept.

Annons:

Källor:

Agria Djurförsäkring

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: