Det visar en ny svensk studie baserad på en enkätundersökning med svar från 1 000 svenskar. Nu vill forskarna gå vidare med fler undersökningar och intervjua fler personer för att på allvar se hur tillfäliga anställnignar påverkar människor hälsa.
Olika faktorer påverkar den psykiska hälsan
Studien visade bland annat att faktorer som längden på anställningen och formen på kontratet visade sig ha starka samband med psykiska besvär.
Anna-karin Waenerlund, doktorand vid instutitionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, intervjuas av SVT i samband med studien. Hon har baserat sin avhandling på den nya studien och även om hon hade väntat sig att osäkra anställningar skulle visa sig negativt för hälsa blev hon ändå förvånad över hur vanligt det var.
Nästan hälften påverkade
Enligt enkätundersökningen hade nästan hälften av personerna som hade haft de mest osäkra anställningarna under en lång tid upplevt psykisk ohälsa. Förutom själva enkätundersökningen som pågick en längre tid ingick även djupgående studier med totalt tolv personer i studien.
Sambandet mellan osäker anställningsform och psykisk ohälsa som oro, ängslan och ångest var tydligt enligt forskarna. Personer i studien med osäkra anställningsformer uppgav även problem som känningar i magen, rastlöshet, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och panik.
Se över tillfälliga anställningar
Anna-Karin Waenerlund berättar om begreppet “långtidstillfälliga”, det vill säga en andel svenskar som fastnar i tillfälliga anställningar utan möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Hon anser att det beror bland annat på att anställningskontrakt utnyttjas av arbetsgivare.
Ett steg i att förbättra den psykiska hälsan hos tillfälligt anställda kunde därför vara att se över just tillfälliga anställningar och hur länge dessa ska få pågå.