Den fästingburna infektionen Tick Bourne Encephalitis, TBE, drabbar allt fler svenskar. Under 2022 rapporterades 446 fall till Folkhälsomyndigheten. Det är något färre än rekordåret 2021 (med 534 fall), men ändå klart högre än hur antalet drabbade låg före pandemin. Hittills under 2023 har två fall rapporterats in, och många beskriver att de sett att fästingarna vaknat. Det är alltså hög tid att börja vaccinera sig inför fästingsäsongen.
Regioner inför gratis eller subventionerad TBE-vaccination
Nu inför allt fler regioner gratis eller subventionerad TBE-vaccination. Det visar Läkemedelsvärldens enkät till landets alla regioner. Det vanligaste är att regionerna subventionerar grundvaccinationen men inte påfyllnadsdoserna.
I Region Västmanland erbjuds TBE-vaccination till barn och unga mellan 3 och 19 år nu kostnadsfritt. Fästingtäta regioner som Uppsala, Sörmland, och Östergötland har sedan tidigare erbjudit barn gratis vaccin. Från och med i år subventionerar Östergötland också TBE-vaccin till vuxna över 19 år. I Örebro subventioneras TBE-vaccin till alla.
Flera regioner svarar i enkäten att de diskuterar att införa gratis vaccin eller subvention av vaccinet. De olika regionerna har dock kommit olika långt i sin process. Västra Götaland har startat en utredning kring subvention av vaccinet, i Region Gävleborg och i region Stockholm är diskussionerna i ett tidigare skede.
Nationell strategi för TBE-vaccination efterfrågad
Folkhälsomyndigheten arbetar just nu med en utredning kring vilka grupper som ska rekommenderas vaccination och vilket vaccinationsschema som i så fall bör användas. I arbetet ingår också att definiera geografiska riskområden för TBE. Arbetet beräknas preliminärt vara avslutat under första halvåret 2023.
Om Folkhälsomyndigheten kommer fram till rekommendation om vaccination innebär det inte automatiskt att vaccinationerna blir kostnadsfria för den enskilda personen. Det är upp till varje region att själv besluta om och hur de vill erbjuda invånarna vaccination mot TBE, och om eventuella patientavgifter.
Om TBE-infektion
Många smittade med TBE får inga eller bara milda symtom enligt Folkhälsomyndigheten. Men allvarlig TBE ger hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och vissa fall kramper och förlamningar.
Omkring 30 procent av de som drabbats av TBE får kvarstående besvär som huvudvärk och trötthet som leder till koncentrations och minnesstörningar. Dessa kvarstående besvär är vanligast hos vuxna.
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik rapporteras numera fall av TBE från Skåne i söder till Gävle kommun och Dalarnas län i norr, samt även längre norrut längs med Östersjökusten
Om TBE-vaccination
Säsongen för fästingar börjar tidigt i mars och sträcker sig till i november, men de flesta blir smittade av TBE under sommaren. För att hinna få ett tillräckligt skydd bör du vaccinera dig i god tid innan fästingsäsongen.
Vaccination mot TBE brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden och särskilt till personer som vistas mycket i skog och mark och som ofta blir fästingbitna. Personer som kommer att vistas inom våt- eller skogsområden i Finland (framförallt Åland), Baltikum eller Centraleuropa brukar också rekommenderas vaccination.
Vaccinet skyddar endast mot TBE. Det skyddar inte mot infektion orsakad av Borrelia-bakterien, som också överförs via fästingar och som ibland kan ge liknande symtom.
Kontakta en vårdcentral eller en vaccinationsmottagning om du vill vaccinera dig mot TBE.