Alla öron producerar öronvax och kroppen har ett eget sätt att göra sig av med vaxet. Vanligtvis är öronvax inte något problem – snarare tvärtom då öronvax skyddar den känsliga huden i hörselgången och innehåller många ämnen som skyddar örongången mot infektioner. Om man tar bort för mycket öronvax ökar istället risken för inflammationer och om öronvaxet varken ger hörselnedsättning eller irriterar örongången bör man låta det vara och låta kroppen ta hand om vaxet.
Tops kan skada örat
De allra flesta vuxna idag har en relation till den lilla bomullspinnen som kallas tops men inom vården menar många idag att tops inte riktigt är lämpligt att använda då det finns risk för att skada örat. Att använda tops kan även leda till att man snarare trycker in öronvaxet igen vilket är kontraproduktivt.
Längre in i örat finns inte heller någon naturlig mekanism för att transportera ut vaxet vilket gör att det riskerar att bli kvar där. Alla har olika stor produktion av vax och om man besväras av mycket öronvax kan man försöka prata med en öronläkare, i andra fall kan det räcka med att gå till ett apotek och fråga efter exempelvis öronspray. Om det har kommit öronvax till ytterörat kan man även rengöra försiktigt med en mjuk trasa eller liknande.
Öronvax kan orsaka öronpropp
Det kan uppstå förtätningar i örongången på grund av öronvax vilket inte är helt ovanligt. Täta örongångar på grund av öronvax kan leda till obehag, klåda, smällar eller knäppningar i öronen, ofta i samband med att man tuggar, och öronpropp. Om öronproppen blir konstant kan vaxproppen stänga till helt och i värsta fall riskera nedsatt hörsel. Om man misstänker att det bildats en propp så kan man prata med sjukvårdsupplysningen eller besöka vården alternativt prata med apoteket vilken hjälp som finns att få för att lösa upp vaxproppen.
Öroninflammation hos barn
Öroninflammation är inte ovanligt hos små barn och innebär att det uppstår en inflammation bakom trumhinnan i mellanörat. I samband med öroninflammationer kan det förekomma vätska från örongången, den vätskan är dock inte öronvax och öroninflammation beror inte på öronvax.
Öroninflammation kan vara både smärtsamt och besvärligt och kräver lite mer insats från föräldrarna. Inledningsvis kan man behandla i hemmet med smärtstillande, näsdroppar och högläge men om det inte hjälper, om barnet har en kronisk sjukdom eller medicinering som påverkar immunsystemet eller om det rinner var ur örat bör man uppsöka sjukvården. I ovanliga fall kan barnet bli rött, ömt och varmt i skallbenet bakom örat – i det fall det uppstår ska man söka akutvård direkt.
Att tänka på!
Att ta hand om barnens öron är på många sätt likt hur man tar hand om sina egna öron som vuxen. Det är bra att vara lite mer uppmärksam när det gäller barn, särskilt små barn som inte kan prata, och göra det till en vana att i samband med kvälls- och morgonrutiner kolla barnens öron. Men låt vaxet, om det inte är till besvär, vara.