Ange ditt sökord

Använd sunt förnuft och utgå från dig själv när du ska ut och promenera och göra bus med din hund i vinter. Foto: Shutterstock

Använd sunt förnuft och utgå från dig själv när du ska ut och promenera och göra bus med din hund i vinter. Foto: Shutterstock

Ta hand om din hund när det är vinter och kallt

Bara för att hunden har päls innebär det inte alltid att den skyddar mot kylan. Även hundens tassar ska stå emot snö och is. Vi ger några råd på vägen så också jycken kan njuta av vintern.

Annons:

Använd ditt sunda förnuft och utgå från dig själv när du ska ut och promenera och göra bus med din hund i vinter.

Kylan tar energi från hunden

Det är viktigt att tänka på att kylan tar energi från hunden så om du har en arbetande hund eller en som gillar att långa aktiviteter med lång intensitet är det viktigt att öka på energinivån.

Mycket snö gör det svårare och jobbigare för hunden att röra sig, vilket också är energikrävande. Öka mängden mat – det finns så kallat högenergifoder att ge. Tänk på att om du byter ut fodret att det görs gradvis så att hundens mage vänjer sig.

Pälsen avgörande

Hundens päls är avgörande för hur mycket – eller lite en hund tål kyla där tjocklek och längd spelar in. Valpar och unghundar klarar kylan sämre – likaså en korthårig och/eller tunnpälsad vuxen hund.

En magrare hund klarar sig sämre än en tjockare – men övergöd inte din vän innan vintersäsongen. Tänk på att de måste få bättre skydd redan på plusgradsidan då vindarna är kalla. Ett bra täcke i rätt storlek är viktigt, men tänk hellre att ett för stort är bättre än ett som är för litet.

Tänk på att marken och bilen är kall

En hund ska inte bli sittandes bunden en längre stund utomhus, vilket även gäller i din kalla bil. Om hunden ändå måste vara uppbunden en stund eller liggandes i en kall bil är ett bra täcke och något varmt att sitta på värt att införskaffas – helst en filt i värmereflekterande material.

En frusen hund som är bunden kan drabbas av förfrysningsskador och urinvägsproblem. Utstickande kroppsdelar såsom svanstipp, långa öron, hanhundars pung utsätts lättare för kyla. Det behövs inte så lång stund för att det ska ske så se gärna över ditt behov med att ha hunden med dig till affären.

Hundens tassar är som människors fötter – känsliga

Hundars tassar klarar visserligen kylan på marken bättre än oss människor men det finns hjälpmedel såsom skor och smörjande krämer. Till draghundar eller hundar med tasskador rekommenderas hundskor.

På gator som oftast saltas är det viktigt att man spolar av tassarna efter promenaderna då saltet påverkar tassarna och man kan få torrsprickor. Med tassalva eller vaselin mjukgör man dem och de mår bättre tills nästa promenad.

Håret som växer mellan trampdynorna kan med fördel klippas bort då de gärna fångar upp och bildar snöklumpar därunder. I snöklumparna fångas även sand, salt och annan smuts upp och irriterar tassen. När ni kommit in är det viktigt att torka av tassarna då väta och smuts ofta ligger till grund för svamp.

Vid problem med att snön fastnar på tassar och ben finns spraybalsam man kan applicera på som förebygger problemet. Har snökockor väl fastnat i pälsen tas det lättast bort med vatten. Tänk då på att använda kallt till ljummet vatten på hundens päls – då varmt vatten på kall päls/hud gör jätteont.

Tänk även på detta i vinter

  • Reflexer gör att du och din hund lättare och snabbare syns i trafiken när ni går.
  • Låt inte hunden gå ut på isen. De kan aldrig känna av om isen håller eller inte. De kan skada sig illa om benen fläker isär. Ha därmed inte med hunden på skridskorturen då de kan skära sig illa på din skridsko. Det är väldigt svårt att få upp en hund ur en isvak själv.
  • Låt hunden bli uppvärmd innan den ska ut och springa och göra bus. Hundens kropp behövs värmas upp precis som för oss människor.
  • Pressa inte din hund för hårt om du ni ska göra några fysiska aktiviteter som att åka skidor. Snön kan vara djup och tungsprungen.

Källa: Trollhättans Brukshundsklubb

Mer läsning

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: