Ange ditt sökord

Genom att få information om hur kroppen svarar på träningen menar forskarna att man kan styra sin träning utifrån vilken intensitet man vill ha. Foto: Shutterstock

Genom att få information om hur kroppen svarar på träningen menar forskarna att man kan styra sin träning utifrån vilken intensitet man vill ha. Foto: Shutterstock

Svettsensor förbättrar träningen

Med hjälp av sensorer som analyserar vår svett kan vi mäta hur vår kropp mår och få informationen skickad till en app i mobilen. Tekniken är främst tänkt för idrottare men kan i framtiden bli aktuell även inom sjukvården.

Annons:

Sensorerna är utvecklade av forskare vid Berkley universitet i USA och deras studie har publicerats i tidskriften Nature.

Innehållet i svetten analyseras

Sensorerna kan fästas var som helst på kroppen men görs lämpligen på ett område där man svettas mycket. Det är nämligen innehållet i svetten som analyseras, närmare bestämt nivåerna av metaboliter och mineraler.

Efter att svetten har analyserats skickas mätresultaten direkt till en mobilapp. Allt sker trådlöst och gör att personerna som använder tekniken enkelt kan övervaka och se hur kroppen reagerar på träningen.

Sensorerna ersätter blodprov 

Först och främst ska tekniken kunna användas av idrottare som i så fall kan övervaka exempelvis vätskebalansen eller se hur trötta musklerna är utan att behöva ta blodprov. Genom att få information om hur kroppen svarar på träningen menar forskarna att man kan styra sin träning utifrån vilken intensitet man vill ha.

Förutom att de små mätarna kan analysera svetten, kan sensorerna också känna av kroppstemperatur och kalibrerar hela tiden mätaren efter hur varm man är.

Intresse i att kontrollera vår egen hälsa

Tekniken är dock inte helt problemfri. Det som mäts måste kunna vara representativt för hur det ser ut i kropp och vävnader, något som försvåras av att exempelvis vätskenivå och människan som individ skiljer sig åt. Därför sätter det begränsningar i hur precisa mätningarna av vår svett kan bli. 

Trots det anses bärbara sensorer, som ger en indikation på hur vi mår, vara ett växande forskningsområde och marknad. Det märks inte minst i försäljningen av pulsklockor och andra smarta klockor som mäter och övervakar vartenda steg vi tar. Vi har ett intresse av att veta mer och kontrollera vår egen hälsa.

I framtiden kommer bärbara sensorer förmodligen bli allt vanligare. Ett tänkbart användningsområde är vården, där de i så fall skulle kunna användas till att övervaka patienter i sin hemmiljö eller mäta hur väl ett läkemedel bryts ner i kroppen. 

Annons:

Källor:

SVT nyheter 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: